Jobbet som veterinærsygeplejerske gav Kirsten kræft

Dagligt arbejde med røntgen gav Kirsten kræft i skjoldbruskkirtlen. Se video, hvor Kirsten fortæller sin historie.

Af Susanne Fasting

I 2012 fik Kirsten Dorph konstateret kræft i skjoldbruskkirtlen, hvorefter hun søgte – og fik tildelt – erstatning hos Arbejdsskadestyrelsen.

I afgørelsen lagde overlægen vægt på, at vi med sikkerhed ved, at udsættelse for ioniserende stråling, herunder røntgen- og gammastråling, kan forårsage kræft i skjoldbruskkirtlen.

Kirsten har stadig mén efter sin sygdom den dag i dag.

Video gjorde indtryk på Christiansborg
Videoen gjorde stort indtryk på de politikere, som deltog på konferencen på Chistiansborg om veterinærsygeplejerskers arbejdsmiljø.

Christian Juhl, folketingsmedlem i Enhedslisten, har stillet et forslag til Folketinget om beskyttelse af veterinærmedarbejdere ved røntgenundersøgelser, og han mener, at der hurtigt kan ske ændringer til gavn for veterinærsygeplejerskernes sikkerhed på området.

Halime Oguz fra SF lovede på konferencen, at spørgsmålet vil stå meget højt på hendes liste over politiske mærkesager i den kommende tid. Hun vil arbejde for, at der kommer en klar politik, der skærmer medarbejderne mod røntgenstråler.

Lennart Damsbo-Andersen fra Socialdemokratiet mente, at der nu er klar dokumentation for, hvad der går galt, og at der ikke er det tilsyn, der skal være med veterinærsygeplejerskernes arbejde, og at regelsættet ikke lever op til det, det skal.

Forlader aldrig rummet
”Kirstens historie har gjort et stort indtryk på mig. Jeg arbejder også med røntgen i mit daglige arbejde, og jeg forlader aldrig rummet. Sådan er det for de fleste veterinærsygeplejersker, viser en undersøgelse, vi har lavet” siger Sarah Hjort, som er konstitueret formand for Veterinærsygeplejerskernes Fagforening.

”Derfor er det en prioriteret opgave for os i fagforeningen at arbejde for, at vi ikke længere skal udsættes for røntgenstråler. Vi skal kunne forlade rummet, så vi ikke bliver syge af vores arbejde.”

På konferencen fik Veterinærsygeplejerskernes Fagforening ros af Christian Juhl, som selv er tidligere fagforeningsformand:

“Det er godt fagforeningsarbejde det her”, sagde han til fagforenings arbejde med at dokumentere problemerne.

Læs mere her:

Konference om farlige røntgenstråler peger på behov for handling nu

Røntgensikkerhed: ”Vi er nødt til at gribe ind nu”

Hvordan står det til med strålerisiko, når veterinærsygeplejersker går på arbejde?