Drømmer du om elevplads som veterinærsygeplejerske?

Rigtig mange drømmer om at blive veterinærsygeplejerske – også flere end der er elevpladser til. Hvis det er det rigtige uddannelsesvalg for dig, er det om at komme i gang med at søge i god tid, samt vise ægte interesse og indsigt i uddannelsen.

Uddannelsen til veterinærsygeplejerske er en erhvervsuddannelse, som består af skoleperioder og praktik. For at blive optaget på skoledelen af uddannelsen, skal du have en uddannelsesaftale med et godkendt praktiksted.

De godkendte praktiksteder modtager næsten dagligt uopfordrede ansøgninger fra specielt unge piger, som drømmer om at uddanne sig til veterinærsygeplejerske. De fleste steder ansætter kun én elev om året, og mange kun én hvert tredje år. Man skal derfor gøre sig stor umage, hvis man skal gøre sig håb om at komme i betragtning til en elevplads.

 

Tag uddannelsen som veterinærsygeplejerske

Find ud af, om virkeligheden svarer til drømmene
Nogle gange viser det sig, at virkeligheden er en helt anden, end det man forestillede sig, da man drømte om en bestemt uddannelse eller et bestemt job. For at få et realistisk billede af, hvad arbejdet som veterinærsygeplejerske består i, er det en god idé at benytte sig af den mulighed, man har for at komme i erhvervspraktik i faget.

De fleste klinikker tager gerne imod praktikanter, der viser en reel interesse og en vilje til at hjælpe til med små praktiske opgaver. Nogle praktikanter finder ud af, at drømmen holder – andre finder ud af, at jobbet slet ikke er noget for dem. At kunne drage den sidstnævnte konklusion af sit praktikophold, er mindst lige så godt, som den første. Det er synd at gå og drømme om eller arbejde på at komme ind på en uddannelse, som i virkeligheden ikke er noget for én.

Hvis du er ledig, kan du evt. komme i virksomhedspraktik på en dyreklinik. Kontakt din a-kasse og hør nærmere om muligheden for virksomhedspraktik.

 

Veterinærsygeplejerskeuddannelsen

Overvej, om du har forudsætningerne for at klare den teoretiske del af uddannelsen
Selvom uddannelsen til veterinærsygeplejerske er en erhvervsuddannelse og man derfor i princippet kan optages på skolen lige efter 9. klasse, er den teoretiske del af uddannelsen udfordrende og ind imellem bogligt tung. Praktikstederne optager fortrinsvis elever, som har en studentereksamen eller tilsvarende.

Årsagen til dette er både, at elever, som har været igennem en ungdomsuddannelse, er nogle år ældre og mere modne – og at det er godt at have kendskab til f.eks. latin, biologi, fysik og kemi på et højere niveau end folkeskolens, når man starter på uddannelsen til veterinærsygeplejerske.

At søge praktikplads
En elevplads til veterinærsygeplejerske-uddannelsen søges på samme måde, som man søger ethvert andet job: Man skriver en ansøgning, kommer måske til en samtale og får i sidste ende måske elevpladsen. I praktikperioderne, som udgør ca. 2/3 af uddannelsen, er man ansat på klinikken som elev og arbejder der på fuld tid. Man skriver en kontrakt, som varer hele uddannelsen og vender altså derfor tilbage til den samme klinik efter hver skoleperiode.

Når du søger elevplads, er det ikke nok for klinikkerne, at du skriver, at du elsker dyr og selv har haft hund, siden du var lille. Du skal vise, at du ved, hvad uddannelsen og arbejdet består i, at du brænder for at komme i gang, og at du vil være en god arbejdskraft for klinikken.

Husk, at praktikstederne har mange ansøgere at vælge imellem og at du derfor skal kunne byde på noget ekstra. Som veterinærsygeplejerske-elev har man kontakt med klienter, som skal have en venlig og professionel betjening og som nogle gange befinder sig i en svær, følelsesmæssig situation. Derfor lægger praktikstederne vægt på, at ansøgerne har en vis modenhed og en god portion situationsfornemmelse. At have erfaring fra andre jobs eller andre uddannelser er absolut også et plus.

Endeligt betyder det meget, at du passer godt ind i kemien på klinikken, dvs. at du går godt i spænd med de mennesker, der arbejder der i forvejen.

 

Få foden indenfor uddannelsen som veterinærsygeplejerske

Det er en stor beslutning for en klinik at ansætte en elev, som skal være hos dem i mindst tre år. Derfor er det rigtig godt, hvis de får lov at lære dig lidt at kende på forhånd, f.eks. fordi, du har været i erhvervspraktik hos dem, eller hvis du kan vise en udtalelse fra en anden klinik, som kender dig og ved, hvad du kan.

Mange veterinærsygeplejerske-elever bliver ansat via mund til mund-metoden, dvs. via nogen, der kender nogen. Derfor er det en rigtig god idé at få noget praktisk erfaring og skabe sig nogle kontakter i faget eller i lignende fag. Søg f.eks. et sommerferiejob eller et fritidsjob som rengøringshjælp på en klinik, prøv om du kan blive frivillig hjælper på et dyreinternat eller lignende.

Kan du ikke få foden ind på en klinik, er butikserfaring og erfaring med at arbejde med mennesker, f.eks. på et plejehjem eller lignende også godt at have med sig til senere.

 

Ansøg om at blive veterinærsygeplejerske

Når du er nået til at skulle søge en elevplads, er det første, du skal gøre, at få listen over godkendte praktikpladser fra Hansenberg. Dette er skolen hvori den teoretiske del af uddannelsen foregår. Klinikker, som ikke er godkendt til uddannelsen, må ikke ansætte elever. Så der kan du spare ansøgningerne. Med mindre dit mål er at overtale dem til at lade sig godkende og derefter ansætte dig som elev.

Når du skriver din ansøgning, skal du tænke på, at den skal nem at læse igennem. Lav en overskrift, f.eks. ”Ansøgning om elevplads til veterinærsygeplejerske-uddannelsen”. Så ved læseren med det samme, hvad det drejer sig om.

Skriv kort om dig selv og hvorfor du gerne vil være veterinærsygeplejerske. Fortæl om alt, hvad du har gjort for at snuse til faget, f.eks. erhvervspraktik, fritidsjobs osv. Fortæl eventuelt, hvorfor du søger elevplads på netop denne klinik. Måske har du set på deres hjemmeside, at de er en lille klinik, og det passer godt til dig. Måske har du set, at de arbejder meget med adfærd, og det synes du, er spændende osv.

 

Information er vejen frem når du ansøger

På denne måde viser du, at du har tænkt dig godt om og sat dig godt ind i forholdene på det sted, hvor du søger. På den anden side skal du ikke skrive noget, som ikke er relevant, bare for at det skal fylde noget. Det er f.eks. ikke relevant, om du bor i lejlighed eller hus, at din mor er taxachauffør eller lignende. Husk at skrive alle dine kontaktinformationer klart og tydeligt, så det bliver nemt for klinikken at svare på din ansøgning. Navn, adresse, telefonnummer og e-mail skal være let at finde.

 

Før du aflevere

Før du afleverer din ansøgning, er det rigtig godt at få en anden til at læse den igennem for stave- eller trykfejl. Når man selv har læst teksten igennem mange gange, kan man godt blive blind for de fejl der eventuelt er. Dette kan give et rigtigt dårligt indtryk, hvis ansøgningen er fuld af fejl. Prøv at skille dig ud fra mængden, ved at møde op på klinikken og aflevere din ansøgning. Husk dog at give klinikken et ring først, så de er klar til dig. Spørg eventuelt om de har tiden til at du kommer fysisk forbi! Spørg også hvornår det evt. kan passe dem, så du ikke forstyrrer. Regn ikke med, at de har tid til at tale længe med dig, når du kommer. Der er ofte travlt på klinikkerne, men bare det, at du har vist dit smilende ansigt, har en betydning.

veterinærsygeplejerske

Du kan læse mere om uddannelsen til veterinærsygeplejerske på skolens hjemmeside her

Er du i tvivl om noget eller har nogle spørgsmål? Så klik her for at kontakte os!