Du skal være velforberedt, når du behandler folks kæledyr

Med 3 efteruddannelser og en fjerde på vej er Rikke Mortensen en rigtig veluddannet veterinærsygeplejerske, og det bruger hun i sit daglige arbejde.

– Det er jo folks kæreste eje, jeg har med at gøre. Selvfølgelig har dyrlægerne deres del, men som veterinærsygeplejerske har man også et stort ansvar. Så jeg vil lære så meget som muligt, siger Rikke Mortensen, der siden 2011 har været fastansat på Dronninglund Dyreklinik.

 Den holdning har – med en chef, der tænker ligesådan – foreløbig resulteret i 3 Fagvsp. efteruddannelser. Og en mere er på vej. Til maj starter Rikke på faguddannelse i ernæring.

– Uddannelserne er jo dyre og viser sig ikke altid på klinikkens bundlinje. Men udbyttet er virkelig stort. Jeg kan bruge alle mine uddannelser i mit daglige arbejde. Det er vigtigt for mig selv og klinikken, at jeg er velkvalificeret. Og det betyder også meget for de mennesker, der betror os deres elskede kæledyr, at de møder en sygeplejerske med høj faglighed.

Du skal kunne klare meget
Dronninglund Dyreklinik har 4 uddannede veterinærsygeplejerske og en elev. Klinikken modtager primært smådyr. Klinikken er ejet af et dyrlægepar.

– Vi har en travl hverdag, hvor vi skal kunne håndtere mange forskellige problemstillinger. Vi får lov til meget, og det er spændende og krævende, siger Rikke Mortensen.

Hun er meget glad for at have fået lov til at tage efteruddannelse, for det nytter ikke noget at stå stille, mens alt andet udvikler sig.

– Der er kommet mange nye metoder og materialer i behandlingerne, og kunderne forventer, at vi er opdateret, så vi kan give deres kæledyr den bedste omsorg, og kæledyrsejerne den bedste rådgivning. Så jeg forstår ikke de dyrlæger, der mener, at efteruddannelse af veterinærsygeplejerskerne ikke kan betale sig. Jo, uddannelse koster penge, men det må være en gevinst at have et veluddannet personale, så man kan slippe tøjlerne lidt.

Rikkes første efteruddannelse
Rikke Rasmussen er uddannet i 1986, men har været væk fra faget i en årrække. Derfor følte hun, at hun manglede værktøjer i det daglige arbejde, og chefen bakkede op om efteruddannelse.

I 2015 blev den første efteruddannelse gjort færdig. Det var i anæstesi og smertebehandling.

– Jeg fik et helt andet fundament til at tilrettelægge en anæstesi til den enkelte patient. Uddannelsen gav mig værktøjer til at få det til at glide, hvis der sker noget uforudset. Jeg er meget mere rolig og sikker på, hvad jeg gør.

Rikkes anden efteruddannelse
– I 2017 blev jeg færdig med uddannelsen i rehabilitering. Heroppe i Nordjylland er der ikke mange muligheder for genoptræning efter en operation, så den efteruddannelse giver faktisk noget økonomisk tilbage til klinikken, forklarer Rikke Mortensen.

– Vi tilbyder genoptræning mod betaling, også selv om operationen er foretaget et andet sted. Når et dyr er blevet opereret og skal genoptrænes, skal det gøres på den rigtige måde, så jeg kan virkelig bruge min uddannelse.

Rikkes tredje efteruddannelse
I 2019 afsluttede Rikke Rasmussen en efteruddannelse i tandbehandling.

– Mange kæledyr har problemer med deres tænder. Jeg har fået et fantastisk fundament til at forstå problematikker i mundhulen samt behandlingen. Vi har lavet nye rutiner på klinikken for at kunne opdage og behandle problemer i munden.

Rikke skal i gang med fjerde efteruddannelse
Rikke Mortensen fortæller, at hun godt kan lide muligheden for fordybelse på efteruddannelse. Det giver en masse fagligt, og det giver et kæmpe netværk.

– Hvis jeg har et problem, kan jeg bruge en af netværksgrupperne på Facebook. Der er respons næsten med det samme, og så kan jeg komme videre i mit arbejde.

– Det er dejligt at blive dygtigere, og jeg elsker at nørde lidt. Derfor har jeg meldt mig til efteruddannelse i ernæring, som starter til maj. Der er mange ejere af smådyr, der ikke ved nok om den bedste kost til dyret i forskellige situationer, for eksempel under drægtighed. Så det er vigtigt med en god rådgivning.

– Denne gang har jeg slået halv skade med min arbejdsgiver. Jeg betaler selv 5 af de 10 kursusdage og halvdelen af kursusafgiften. Det, synes jeg, er fair, når jeg har fået betalt de første 3 efteruddannelser.

Rikke Mortensen arbejder løbende på at blive dygtigere til sit job. Foto: Privat