Ødelagt ryg endte med drømme-fleksjobbet

Hun var ved at køre sig selv helt ned, og smerterne tvang hende til at stoppe i jobbet som veterinærsygeplejeske. Men med hjælp fra Serviceforbundet er hun nu landet i sit drømme-fleksjob.

Af Maibrit Jürs

– Det er en kæmpe stor lettelse. Ja, det er faktisk stadig lidt uforståeligt, at det endelig er gået igennem, siger Kirsten Laugesen.

Den 49-årige veterinærsygeplejeske fra Rødding er netop blevet godkendt til fleksjob efter knap 4 år med ressourceforløb og arbejdsprøvninger.

Kirsten kan nu se frem til et liv med otte timers arbejde om ugen, og selvom hun håber at komme op på flere timer, er det, hvad hun kan klare i øjeblikket.

– Min ryg er ødelagt. Jeg har altid haft dårlig ryg, og jeg er vist skruet lidt forkert sammen. Men det gik virkelig galt en sommer, hvor vores rengøringsdame på dyrehospitalet havde ferie, og jeg skulle mobbe gulv. Jeg har prøvet alt indenfor genoptræning, men intet har hjulpet, for ryghvirvlerne i min lænd er faldet sammen. Efter jeg fik opereret stivere ind i ryggen, har det hjulpet lidt, men jeg har stadig smerter hver dag.

Landede i drømmejobbet
Kirsten har altid været vild med dyr, og hun var ved at ødelægge sig selv helt for at blive i jobbet på dyrehospitalet. Men ved siden af arbejdede hun som førerhunde-instruktør, og det skulle vise sig at være et held.

– Jeg har fået drømmejobbet som førerhunde-instruktør for Dansk Blindesamfund, og det kunne ikke være bedre, fortæller hun.

Som fleksjobber har hun mulighed for at arbejde, når hun kan, og blive hjemme på sofaen, når ryggen er værst, og det er afgørende for, at hun kan klare jobbet.

– Det er et meget fleksibelt arbejde. Jeg kan selv planlægge min dag, så hvis jeg har en dårlig dag, kan jeg blive hjemme. Jeg tilrettelægger fuldstændig min egen uge, siger hun.

Arbejdet er varierende, og det er vigtigt, for Kirsten har brug for at bevæge sig for at holde smerterne i skak.

– Som veterinærsygeplejeske sad og stod jeg hele dagen. Nu kan jeg bevæge mig, når jeg har brug for det. Det gør en kæmpe forskel.

Svært at acceptere
Kirsten elskede sit job på dyrehospitalet, og hun havde meget svært ved at acceptere, at hun ikke kunne blive. Længe tog hun store mængder smertestillende for at kunne klare det.

– Min mand sagde flere gange, at det ikke kunne blive ved, men jeg kunne ikke slå bremserne i.

Mit arbejde har været mit liv. Så jeg har taget meget stærk medicin for at kunne holde til at blive ved, fortæller hun.

Men effekten af medicinen aftog med tiden, og Kirsten fik det værre og værre.

– Jeg havde det meget dårligt, når jeg kom hjem fra arbejde. Jeg kunne næsten ikke være i min krop for smerter. På den ene side var jeg nødt til at ligge ned, men på den anden kunne jeg ikke ligge ned ret længe ad gangen. Jeg var oppe mange gange hver nat for at gå rundt.

Samtidig trak hun sig socialt, for smerterne og den manglende søvn betød, at hun ikke havde overskud til andre mennesker.

– Det er rystende at tænke tilbage på, hvordan jeg havde det.

En fantastisk støtte
Med meget lidt overskud til sit eget liv, virkede det også som en uoverskuelig opgave at søge om fleksjob og finde rundt i love og regler, gå til møder i Jobcenteret og holde styr på det hele. Men Kirsten kontaktede Serviceforbundet og fik hjælp af forbundets egen socialrådgiver, Torben Krüger

– Torben har været en kæmpe hjælp. Jeg er så taknemmelig for hans arbejde. Han har hjulpet med at finde hoved og hale i alt det, der var totalt nyt for mig, siger Kirsten

Mens hun kæmpede med at acceptere sin situation, var det en tryghed for hende at vide, at der var støtte og hjælp at hente, så hun ikke selv behøvede at sætte sig ind i alting.

– Det er virkelig trygt at have en med, der kan sikre, at alt foregår korrekt. Man kan mærke stor forskel på, når man har en med, der kender reglerne. Man bliver simpelthen behandlet bedre, siger hun.

Hos Torben fik hun også støtte til at acceptere sin situation og finde en ny balance imellem sit arbejdsliv og privatliv.

– Han hjalp mig til at forstå, at det er okay at have lidt overskud til privatlivet efter fyraften, og at man ikke skal slide sig selv helt op på arbejdet.

Verdens bedste job
Med ro på arbejdssituationen har Kirsten fået mere overskud og glæde. Ryggen har det, som den nu har det. Smerterne bliver hun aldrig fri for, men hun er ved at lære at leve med dem.

– Det vil være en evig udfordring at holde igen med mit arbejde, så jeg ikke får for ondt. Det er en balance at gøre de ting, jeg har lyst til og samtidig passe på mig selv.

Men på arbejdsfronten er alt, som det skal være. Selvom hun har sine egne 4 hunde derhjemme, er hun taknemmelig for, at hun stadig kan arbejde som førerhunde-instruktør. I jobbet hos Dansk Blindesamfund træner hun førerhunde op, så de kan komme ud og bo og arbejde hos synshandikappede. Hun tager også ud og hjælper dem, hvis hunden for eksempel skal lære en ny rute at kende.

– Det er et alsidigt job, som jeg er rigtig glad for, og det er rigtig dejligt, at jeg kan blive ved med det. Jeg synes, det er verdens bedste job

Om fleksjob

I et fleksjob tages der hensyn til, at din arbejdsevne er begrænset. Det betyder, at opgaver og arbejdstid bliver tilpasset det, du kan klare.

For at blive ansat i fleksjob, skal du først godkendes (visiteres) til det af din kommune. Du kan blive visiteret til fleksjob, hvis din kommune vurderer, at du har en varig nedsat arbejdsevne, som forhindrer dig i at arbejde i en ordinær ansættelse. Kravene er, at:

  • du skal være under folkepensionsalderen
  • din arbejdsevne skal være væsentligt og varigt nedsat
  • alle muligheder for at opnå en almindelig ansættelse skal være undersøgt.

Hvis du har brug for hjælp og vejledning til at søge om fleksjob, er du velkommen til at henvende dig til Serviceforbundet på telefon 70150400. Vores socialrådgivere står klar til at hjælpe dig.

Kirsten Laugesen elsker sit job som førerhundeinstruktør. Foto: Privat