Nu har jeg egne konsultationer og kan vejlede om adfærdsproblemer

Karin Skolnik

Natalie Sommers arbejdsgiver har betalt for, at hun kunne tage Fagvsp. efteruddannelsen i ”Klinikrelateret familiedyrs adfærd”. En uddannelse, som betaler sig – både for klinikken og for Natalie Sommer.

Der bliver større og større behov for at hjælpe dyreejere med deres kæledyrs adfærdsproblemer. Derfor giver det god mening for veterinærsygeplejersker at tage efteruddannelse i det emne.

– Jeg er glad for, at min arbejdsgiver – Anicura Vangede Dyreklinik – har betalt for min efteruddannelse, siger Natalie Sommer.

– Det er meget tilfredsstillende at kunne bruge uddannelsen med det samme. Jeg har allerede egne konsultationer. Det giver mig et fagligt løft at kunne arbejde selvstændigt, og det giver klinikken en ekstra indtjening. Hvorfor dog sende dyreejerne andre steder hen, når vi kan tilbyde kvalificeret hjælp på klinikken.

Man lærer meget af hinanden

Selve uddannelsen tager et år sammenlagt og består af moduler af 2-3 dages varighed. Natalie Sommer har fået meget ud af de sammenhængende dage, hvor man kunne gå i dybden.

– Vi havde både eksterne undervisere og praktiske opgaver med kæledyr. Og vi har haft fokus på de forskellige typer af dyr, for eksempel hund, kat og kanin. Det har været meget lærerigt, og jeg synes, at jeg hver gang fik en masse med hjem, siger Natalie Sommer.

– Vores fantastiske underviser Iben Helene Coakley Meyer har ført hele holdet igennem med en helt enormt stor anerkendelse og ros til hver enkelt kursist.

– Vi var 11 på holdet, og noget af det, der gav rigtig meget, var erfaringsudveksling. Det er virkelig spændende og brugbart at høre, hvordan de greb tingene an andre steder. Nogle af erfaringerne kan man tage med tilbage til sin egen klinik. Det kan være konkrete hændelser, eller hvordan man holder socialiseringsaftener på klinikken.

Ikke så meget hjemmearbejde

Netop, fordi adfærd ikke har en eksakt facitliste, er uddannelsen bygget op, så det meste foregår på uddannelsesstedet i Birkerød.

– Vi havde en lærebog og skulle igennem nogle grundprincipper, men der var ikke meget hjemmearbejde. Vi mødte kl. 9 eller 10 og sluttede kl. 17 eller 18. Vi blev virkelig fyldt op med viden og erfaringer i løbet af kursusdagene, fortæller Natalie Sommer og fortsætter:

– Det har været et supergodt undervisningsforløb, som jeg kan bruge direkte i klinikken. Jeg er veterinærsygeplejerske, fordi jeg gerne vil gøre en forskel. Med mine nye kompetencer kan jeg være med til at redde liv. Adfærdsproblemer ender jo i nogle tilfælde i aflivning af et ellers raskt dyr.

Dejligt at kunne arbejde selvstændigt

Selvom sygeplejerskerne også har selvstændigt ansvar, så består en del af arbejdet på klinikken med at assistere dyrlægerne. Derfor er det ekstra tilfredsstillende at have det fulde ansvar selv.

– Jeg trives godt med at have konsultationer med ejerne om deres kæledyr. Nogle gange viser det sig, at et fysisk problem snarere er et adfærdsproblem. Der er også en udbredt opfattelse af, at en kastration er løsningen på dårlig adfærd, men det er muligt at arbejde med adfærden i stedet.

–  Jeg har en god arbejdsgiver, der kunne se værdien i at betale min efteruddannelse. Jeg har fået et endnu mere spændende arbejde. Og klinikken tjener penge på, at jeg kan give konsultationer. Så jeg kan kun anbefale at tale med din arbejdsgiver om at komme afsted, slutter Natalie Sommer.

Se mere om uddannelsen her

Om veterinærsygeplejerske Natalie Sommer

Natalie Sommer afsluttede efteruddannelsen som fagveterinærsygeplejerske i klinikrelateret familiedyrs adfærd i vinteren 2021.

Hun var i skolepraktik på en dyreklinik og syntes, at veterinærsygeplejerskerne var så seje. Hun arbejdede i 2 år som frivillig på klinikken, og drømmen om selv at blive veterinærsygeplejerske blev til virkelighed, da hun blev færdiguddannet som veterinærsygeplejerske i 2019.

Siden har hun været ansat på Anicura Vangede Dyreklinik. Hun har en kollega, der er fagsygeplejerske i anæstesi. På klinikken er desuden 3 dyrlæger og nogle dyrlægestuderende.

Natalie Sommer blev mor i 2021 og har en hund, der faktisk også har været lidt af en adfærdsmæssig udfordring.