Derfor skal du passe på, hvad du skriver på sociale medier

Måske har I en lukket gruppe på Facebook eller en gruppe på Messenger på din arbejdsplads, hvor I som kolleger kan dele sjove ting, private ting eller måske ting som handler om arbejdspladsen.

Men pas på hvad du deler med dine kolleger og andre om arbejdspladsen, chefen eller andre kolleger. Det kan nemlig få alvorlige konsekvenser for dig.

Somme tider har man brug for luft, hvis der er ting på arbejde, som er frustrerende, eller som gør én ked af det. Der kan også være kolleger, som man ikke trives med, eller måske har chefen skældt ud. Og med den tid, vi alle bruger på sociale medier, er det oplagt at dele sin frustration i en tryg gruppe her.

Men kan du stole på, at det ikke kommer videre?

Det korte svar er nej!

Og hvad værre er: Du kan i yderste konsekvens miste dit arbejde!

Hvordan kan det ske?
I Danmark kommer der flere og flere sager om opsigelse på grund af illoyalitet, hvor dokumentationen er et skærmdump fra Facebook eller andre sociale medier – herunder Messenger.

Men hvordan får chefen disse oplysninger?

Der er selvfølgelig flere muligheder. Det helt oplagte er naturligvis, at det er din egen fejl. Hvis du for eksempel bruger en computer på arbejde i din pause til lige at tjekke Facebook, Messenger eller andre ting, og så – helt enkelt – glemmer at logge ud bagefter.

Næste gang chefen bruger samme computer, så bliver dine sure opstød groft sagt smidt lige op i ansigtet på ham. Øv!

Men det kan selvfølgelig også være, at du har en kollega, som enten ikke er enig med dig, har et horn i siden på dig, eller bare gerne vil være gode venner med chefen. Og måske vil hun ovenikøbet gå så langt, at hun sender et skærmdump fra jeres chat til chefen.

Det er heller ikke rart – ikke mindst, fordi det også er sårende, at nogen man troede, at man var fortrolig med, ikke var helt så fortrolig som forventet.

Hvad betyder loyalitetspligten?
Ofte står der i ansættelseskontrakter, at man skal være loyal overfor arbejdsgiver og arbejdsplads, men uanset om det står i ansættelseskontrakten eller ej, har du ALTID pligt til at være loyal overfor dit job, din chef og din arbejdsplads. Det gælder ikke kun, mens du er på arbejde, men også når du har fri.

Du må altså ikke skrive eller sige noget negativt om din arbejdsplads, chef eller arbejdsopgaver, hverken offentligt, til din familie eller på sociale medier – heller ikke i lukkede grupper på fx Messenger.

At du siger noget negativt, kan være svært at bevise, da også tonefald og kropssprog spiller ind. Men ting, der er skrevet ned, er en ganske anden sag. De kan deles, kopieres og sendes i en uendelighed, og derfor skal du være utrolig forsigtig med, hvad du skriver til andre.

Hvad skal man gøre i stedet?
Det korte svar er, at du skal tage problemerne direkte med din chef.

Somme tider nytter det dog ikke noget, og i de tilfælde skal du ringe til os.

Kan jeg virkelig miste mit job?
Ja, det kan du! Du kan risikere at blive fyret, hvis du skriver noget, som kan opfattes negativt om arbejdspladsen, chefen eller dine opgaver.

Din chef har ovenikøbet ret til at bortvise dig uden varsel – og dermed uden løn, hvis din illoyalitet er grov nok.

Som din fagforening vil vi selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan for dig, hvis du skulle havne i en sådan situation. I det tilfælde er det vigtigt, at du kontakter os hurtigst muligt.

De bedste råd
Problemet her har vi kun lige set begyndelsen af. Det er kun toppen af isbjerget, og der vil komme mange flere sager fremover.Derfor er de allerbedste råd:

  • Hold din sti ren.
  • Skriv ikke noget på sociale medier eller andre steder, som du ikke også ville hænge op på opslagstavlen på din arbejdsplads.
  • Hvis der er problemer, så snak med din chef – eller med os.
  • Hvis du snakker eller skriver med en kollega, som ikke har så meget pænt at sige, så sig til hende, at hun skal tage snakken med chefen i stedet for med dig.