Se hvad du kan opleve på Årsmødet

Årsmødet løber af stablen den 6.-7. oktober 2023, så skynd dig at reservere dagene i din kalender.

Her kan du læse om nogle af de spor, som du kan deltage i til Årsmødet i oktober 2023.

Line Jakobsen

Udgangspunktet er 40 minutter til hver session, og sessionerne kan tages individuelt, så du kan shoppe rundt, som du har lyst.

Vi præsenterer her nogle af de spor, du kan komme på til Årsmødet den 6.-7. oktober 2023. I alt er der 6 spor fordelt over de to dage.

RØNTGENSIKKERHED OG HÅNDFRI LEJRING
ved Liselotte Nielsen fra Anicura Københavns Dyrehospital

  1. Fysisk arbejdsmiljø
    Røntgensikkerhed i smådyrs praksis. Håndfri lejring af hund og kat. Kom godt i gang med at overholde lovgivningen, beskytte os selv fra den sekundære bestråling, og så vidt muligt forlade konventionelt røntgenrum under eksponering af røntgenbilleder. Kæmpe løft til røntgensikkerheden med den nye vejledning fra Sundhedsstyrelsen. Effektivisering i arbejdsgangen med håndfri røntgen. Erfaringer med håndfri lejring fra Anicura Københavns Dyrehospital.
  2. Gennemgang af tekniske hjælpemidler til håndfri lejring
    Undgå negativ adfærdsændring hos hund og kat, sedation anbefales i mange tilfælde. Håndfri lejringsteknikker gennemgås før workshop. Kursisterne får udleveret en lille håndfri lejringsbog til hund og kat, lommeudgave af vejledningen fra Sundhedsstyrelsen, samt plakater til røntgenrummet.
  3. Workshop: Bliv firstmover 2023 til håndfri lejring
    Alle kursister gennemgår alle positioneringer på tøjhunde i grupper med vejledning. Sammen kan vi ændre arbejdsgangen og forbedre sikkerheden ved røntgenoptagelser i dyrlægebranchen.
  4. Workshop håndfri lejring fortsat

STRÅLEBESKYTTELSE
ved Annette Holm Fik fra Sundhedsstyrelsen

  1. Generelt om SIS/Strålebeskyttelse og overordnet lovgivning
    Kort introduktion af organisatorisk opbygning af SIS med de 3 sektorer. Gennemgang af SIS’ opgaver generelt og især med fokus på veterinærmedicin-branchen, herunder tilsyn og krav. Lovkrav til ovenstående, samt hvor denne lovgivning kommer fra.
  2. Gennemgang af ny vejledning ”Røntgenoptagelser af dyr – Anvendelse af røntgenstråling i veterinærmedicinsk praksis”
    Gennemgang af vejledning og tilhørende ’plakater’. Hvad er relevant viden om de lovmæssige krav til bl.a. strålebeskyttelseskoordinator, registrering og tilladelse m.m. Hvad skal et kvalitetsstyringssystem indeholde, diverse instrukser, procedurer, kontroller m.m. Strålebeskyttelse, ophold i røntgenrum (immobilisering), værnemidler og dosisovervågning.
  3. Strålebeskyttelse ved store dyr, særligt med fokus på heste- og udekørende røntgen – ny vejledning
    Gennemgang af vejledning og plakater med særligt fokus på røntgen af store dyr (heste). Lovkrav til udstyr, hjælpemidler, dosisovervågning, sikkerhedsvurdering, røntgenapparater m.m.

LET’S MAKE HAEMATOLOGI GREAT AGAIN
ved Julie Pio Kragelund, CEO hos Trailmom.dk og Friluftsrollinger.dk samt reservedyrlæge

Bliv awesome til let og systematisk at tolke hæmatologiprøverne – med gevinst for både patienten, dyrlægen, klinikken og dig.

  1. De bedste prøver giver de bedste resultater
    Efter en lille short & sweet med hvad en blodprøve er, fokuserer vi på, hvordan du optimerer din udtagning og håndtering af blodprøver, samt hvilke konsekvenser dårlige prøver har. Du lærer også at spotte de hyppigste fejlkilder i prøverne – de er nemlig typisk forårsaget af fejl i prøveudtagningen.
  2. Bliv gode venner med røde og lær at tolke dem del 1
    Lær de røde blodceller af kende, forstå analyserne og bliv særligt vild med MCV, MCHC, RDW og reticulocytterne. Du lærer at tolke de røde og spotte anæmier, samt om de er regenerative eller ej.
  3. Bliv gode venner med røde og lær at tolke dem del 2
    Lær de røde blodceller af kende, forstå analyserne og bliv særligt vild med MCV, MCHC, RDW og reticulocytterne. Du lærer at tolke de røde og spotte anæmier, samt om de er regenerative eller ej.
  4. Bliv gode venner med hvide
    De hvide blodceller er en del af immunforsvaret – det er kroppens superhelte og vores ypperste forsvarsværk. Vi ser på de forskellige celletyper, og du lærer at kende forskel på stress-leukogram og inflammation. Vi ser også på, hvad CRP kan. Og hvad kan det ikke kan.
  5. Skal man lave blodudstryg? Svaret er JA – det er en guldgrube af information
    Vi ser på en masse blodudstryg, så du bliver tryg, når du selv skal se i mikroskopet hjemme. Vi kobler dem sammen med laboratoriesvar. Vi ser også på, hvordan du lettest får gode rutiner med at lave blodudstryg.
  6. Histogrammer og Dot plots – du bliver vild med dem
    Er histogrammer og Dot plots noget, du plejer at skimme lystigt henover? Efter denne lektion vil du bruge dem, hver gang du kigger på dine prøvesvar. De kan fortælle dig om trends, status og udvikling, og det visuelle er uovertruffet i forhold til monitorering over tid.
  7. Cases – vi kobler teori og viden sammen og ser på cases
    Husk mobiltelefon, så kan vi nemlig gøre det interaktivt.

HÅNDTERING AF UDFORDRINGER I ARBEJDSLIVET
ved Dorthe Kvistgaard fra Viftrupgård Consult

Alle indlæg vil være en blanding af teori, eksempler og små øvelser.

  1. Adfærdsprofiler
    Vi dykker ned i de forskellige profiler og bliver klogere på, hvorfor nogle helst skal have alt i kasser, og andre altid kaster 1.000 bolde op. At nogle er glade for at gøre, som vi plejer, mens andre igen bare drøner derudad uden at se sig tilbage. Nå vi går herfra er det med en baggrundsviden og konkrete fif til, hvordan vi kan spille hinanden gode.
  2. Kommunikation
    Vi skal se på, hvorfor det er så svært. Det gør vi ved at dykke ned i verdensbilleder, der er udgangspunktet for, at vi både forstår og bliver forstået. Vi skal en tur over Atlanten og have lidt historie fra tiden omkring 1. verdenskrig og kvindernes indtog på arbejdsmarkedet. Så skal vi se på betydningen af den måde, vi vægter vores ord, kropssprog og toneleje. I går herfra med tips og tricks til at styrke kommunikationen med respekt for både egne og andres holdninger og følelser.
  3. Motivation og kulturforståelse
    Vi skal følge evolutionen tilbage og finde ud af, hvad der egentlig er grundlaget for motivationen. I skal præsenteres for de 4 arketyper, hvor I vil få nogle ’aha-oplevelser’ – for selvom vi er ens, så er vi det langt fra alligevel. Og så skal vi omkring kulturforståelse og betydningen af, at skulle arbejde sammen med forskellige nationaliteter.
  4. Den unge nye generation på arbejdsmarkedet
    Generation Z er samfundets første rigtige digitale indfødte. Det giver dem en unik forståelse for digitale værktøjer og en evne til hurtigt at omstille sig. Samtidig er en generation, der er vant til indflydelse, de forventer ikke at være i centrum, men de vil have opmærksomhed. De er vokset op i et rigere samfund end de foregående generationer og stiller derfor større krav både til sig selv men også til deres arbejdsplads og samfundet. Så hvordan matcher vi fremtidens arbejdskraft?
  5. Work/life balance
    Vi skal dykke ned i, hvordan vi er kommet hertil, og hvordan vi kan tage styringen tilbage, så vi giver os selv lov til at slippe tøjlerne og leve i nuet. Vi kommer omkring nogle statistikker, og så vil I få nogle konkrete værktøjer, der er lige til at stikke i inderlommen og tage med hjem.

Vi tager forbehold for ændringer.

Mere info om Årsmødet følger senere. Vi glæder os til at se dig!