Ny aftale sikrer praktikpladser til unge

I kølvandet på coronakrisen er endnu en hjælpepakke nu en realitet – de unge kan nu sikres praktikpladser.

Af Pernille Sjøstrøm

Aftalen som FH, DA og regeringen indgik den 28. maj sikrer både eksisterende praktikpladser og motiverer samtidig til at oprette nye praktikpladser.

Hvad kan arbejdsgiverne få?
Arbejdsgiverne får 75% af lønnen til en praktikant dækket i resten af 2020 for de praktikanter, som allerede er i et forløb i en virksomhed.

Hvis en virksomhed vælger at ansætte en ny lærling eller elev i et fuldt uddannelsesforløb får virksomheden 90% i lønkompensation, og 45% hvis det er en ansættelse i et kortere uddannelsesforløb.

Forskellen i taksterne for lønkompensation skal dels motivere arbejdsgiverne til ikke at opsige unge i et uddannelsesforløb på grund af coronakrisen, og dels til at ansætte lærlinge og elever i hele uddannelsesforløb i stedet for, at den unge skal skifte mellem flere korte forløb i flere forskellige virksomheder.

Mangel på praktikpladser
Det har generelt været et stort problem for mange unge at få færdiggjort deres erhvervsuddannelse, da der har været kæmpestor mangel på praktikpladser.

Denne aftale er derfor også bare starten på en større debat om at sikre, at langt flere unge ikke dropper ud af deres uddannelse på grund af manglen på praktiksteder.

Nu bliver det lettere for unge at få en praktikplads. Foto: Shutterstock