Konference for nordiske fagforeninger for veterinærsygeplejersker: Vi kan lære af hinanden

For første gang nogensinde blev der afholdt konference for nordiske fagforeninger med veterinærsygeplejersker. Det viste sig, at vi har mange ting til fælles, og at vi kan hjælpe hinanden.

Den 9.-10. november 2023 var der Nordisk konference for fagforeninger med veterinærsygeplejersker på Konventum i Helsingør. Dagene bød også på et besøg hos Serviceforbundet i Valby samt et virksomhedsbesøg på AniCura Valby Dyrehospital.

Deltagerne kom fra det norske Fagforbundet. De mødtes med formand Malene Brendorp Meyer, faglig sekretær Amber Quick og bestyrelsesmedlem Liselotte Nielsen fra Veterinærsygeplejerskernes fagforening, og med formand John Nielsen og kommunikationschef Susanne Fasting for Serviceforbundet.

Forskelle i organiseringen

Forbundene fortalte hver især om deres opgaver, organisering og udfordringer. Og selvom der var mange ligheder, var der også nogle forskelle, særligt i forhold til organisering.

I Norge er en veterinærsygeplejerske – som i øvrigt hedder en dyreplejer – medlem i sin lokale fagforening, hvor hun bor. Der findes ikke et landsdækkende forbund som i Danmark, hvor Veterinærsygeplejerskernes Fagforening dækker hele landet. Til gengæld har de tillidsrepræsentanter i Norge, hvilket vi endnu ikke har ret til i Danmark.

I Norge findes der 50 overenskomster for veterinærsygeplejersker. I Danmark er der 2 landsdækkende overenskomster – en for veterinærsygeplejersker og en for eleverne. Derudover er der en statslig overenskomst med 3F for ansatte på KU Sund.

Arbejdsmiljøet på dagsordenen

Et emne, der fyldte meget på konferencen, var arbejdsmiljø. I Danmark har der været et målrettet arbejde for at få lavet en ny branchevejledning, som nu blot afventer Arbejdstilsynets godkendelse.

Den nye vejledning om strålebeskyttelse er et resultat af målrettet arbejde fra fagforeningens side, hvor man blandt andet fik hul igennem til Christiansborg.

”Vi viste dem filmen om Kirsten, der havde fået kræft i skjoldbruskkirtlen, og fortalte om det store arbejde, vi har gjort i forhold til strålesikkerhed. De var meget imponerede over Liselottes tilgang til strålesikkerhed og håndfri lejring af dyr, og de var interesserede i at lære mere,” fortæller Malene Brendorp Meyer.

Værdifuldt at dele viden på tværs af grænser

Alle deltagere var enige om, at det er værdifuldt at dele viden på tværs af grænser. Derfor vil man arbejde videre med at oprette en branche i SUN (Service- och tjänstebranschens Union i Norden) og fortsætte den tætte kontakt og vidensdeling. SUN-repræsentanterne fra Færøerne har allerede tilkendegivet, at de gerne vil deltage i et samarbejde.

”De ting, som vi blandt andet kan samarbejde om, er overenskomst, uddannelse, arbejdsmiljø, autorisation og organisering. Vi har virkelig noget at give hinanden, og vi fandt mange lighedspunkter. Vi kæmper med de samme ting. I Norge er veterinærsygeplejerskerne også bagud på løn, og de kæmper også med, at folk forlader branchen for tidligt. Og så oplever de også ofte et stressende arbejdsmiljø,” fortæller Malene Brendorp Meyer, der ser frem til det videre samarbejde.