Medlemmernes ønsker til overenskomstforhandlingerne

Vi har spurgt medlemmerne, hvilke ønsker I har til overenskomstforhandlingerne i 2024. Se nogle af ønskerne her samt svar på nogle af jeres spørgsmål og tanker i skrivefelterne i spørgeskemaundersøgelsen.

Den 2. og 5. november 2023 afholdt Veterinærsygeplejerskernes Fagforening to Teams-møder om OK24 med medlemmerne for at høre, hvilke ønsker I har til de kommende overenskomstforhandlinger.

Forud for møderne havde vi sendt en spørgeskemaundersøgelse ud. Hele 344 medlemmer har besvaret spørgeskemaundersøgelsen. Tusind tak for det. Vi kan virkelig bruge det til noget.

Generelt var der stor interesse i at få højere grundløn og mere arbejdsgiverbetalt pension.

Derudover var der ønsker om en arbejdsgiverbetalt sundhedsordning for alle, men ikke at ordningen skal tegnes samme sted for alle. Mere at det skulle være obligatorisk at have en sundhedsordning.

Vagter og rådighedstillæg

Både på møderne og i spørgeskemabesvarelserne var der bred enighed om, at der burde være højere betaling i vagt og bedre rådighedsbetaling på mere end 1 times løn for 5 ½ times rådighed. Der var også et ønske om et fast tilkaldehonorar.

I uge 47 sendte jeg en mail ud om udfaldet af den faglige voldgift, som vi desværre tabte.

Dette betyder at vi i tilkaldesituationer stadig kun ifølge overenskomsten lønnes med timeløn x 1½ for det antal timer vi er indkaldt.

Frihed og Fritvalgs Lønkonto

Vores undersøgelse viser, at 40 % af jer er interesserede i en Fritvalgs Lønkonto. En Fritvalgs Lønkonto er en procentdel af din ferieberettigede løn, der bliver sat ind på en særlig opsparing af din arbejdsgiver.

Den 1. marts 2024 stiger Fritvalgs Lønkontoen for Industriens Overenskomst til 9 %, så det er ikke et ubetydeligt beløb man kan oparbejde i en fritvalgs lønkonto ordning.

På veterinærsygeplejerskernes område synes arbejdsgiversiden, at det er administrativt tungt med en Fritvalgs Lønkonto, og det kan være svært at argumentere for mere frihed i en tid med mangel på arbejdskraft. Men en Fritvalgs Lønkonto kan jo se meget forskellig ud.

Alt efter hvordan ordningen er skruet sammen, vil du for eksempel kunne bruge de ekstra penge til løn i forbindelse med ferie, pensionsindbetaling, barns 2. sygedag, seniorfrihed eller løbende udbetaling og derfor kan sådan en aftale med tiden opfylde mange af jeres ønsker.

I spørgeskemaundersøgelsen og på webinarerne havde flere medlemmer netop ønsker om for eksempel:

  • Erstatningsfrihed ved helligdage på fridage eller kursusdage, der falder på fridage.
  • Løn ved dødsfald/begravelse
  • Omsorgsdage / seniordage
  • Flere feriefridage
  • Barns 2. sygedag

Mange af disse ting kunne måske blive dækket, hvis vi fik en Fritvalgs Lønkonto.

Nogle medlemmer ønskede frihed med løn ved specialundersøgelser, men da vi er funktionærer, så har vi allerede løn under sygdom, og det gælder også for den slags undersøgelser/kontroller. Dog skal man så vidt muligt forsøge at lægge det i ydertimerne af arbejdsdagen.

Ønske om længere graviditetsorlov

Der er også et stort ønske om mere end 4 ugers graviditetsorlov. Men da arbejdsgiverne ikke får refusion for mere end 4 uger er det nærmest umuligt at forhandle ind, da det vil være dyrt for den enkelte arbejdsgiver. Det er kun i offentlige overenskomster man kan finde aftale om 8 ugers graviditetsorlov.

Tillidsrepræsentant-ordning

Vi mener, at branchen er ved at have en størrelse, hvor man godt kunne drøfte en TR-ordning.

40 % af jer vil gerne have en TR. 40 % svarer ved ikke. Det skyldes måske, at nogle ikke ved præcist, hvad tillidsrepræsentanten kan bidrage med.

Lønsystemer

Flere af jer oplever, at det kan være svært at forhandle løn, når man for eksempel har over 10 års anciennitet. Derfor kunne I godt tænke jer, at der blev aftalt et bestemt tidspunkt for lønforhandlingen. Og generelt kommer alt for få af jer til lønsamtale, trods det, at der er krav om en årlig lønsamtale i overenskomsten (§ 3).

Flere af jer foreslår, at lønsystemet bliver anciennitetsinddelt, for eksempel 5-10-15-20 års anciennitet, men det gik vi væk fra for over 20 år siden og gik over til Ny Løn. Det betød, at I selv fik bedre mulighed for at forhandle løn. Faren ved et anciennitetsinddelt lønsystem er, at det bliver endnu sværere at forhandle løn selvstændigt.

Dog fik vi forhandlet et tillæg ind i overenskomsten sidste gang, som skulle sikre, at minimumslønnen med 1 års anciennitet mindst er 27.050 kr. ved fuldtidsansættelse. Tillægget er tvunget, hvis ikke arbejdsgiver frivilligt har givet et funktions- eller kvalifikationstillæg og kaldes i så fald basislønstillæg. Så derfor har vi egentligt taget lidt hul på det og vil bestemt have det med i overvejelserne.

Herunder kan du se eksempler på, hvad henholdsvis funktions- og kvalifikationstillæg kan dække over.

Funktionstillæg

Funktionstillæg er tidsbegrænsede til den periode, hvor funktionen udøves. Funktionstillægget er en betaling for en eller flere særlige funktioner, der løses. Der tildeles et tillæg til basislønnen ydet for en veldefineret funktion eller ansvarsområde.

Eksempler:

Kvalifikationstillæg

Kvalifikationstillæg er varige. Kvalifikationstillægget er en betaling for de faglige og personlige kvalifikationer samt kvaliteten i opgavevaretagelsen, der udnyttes i det daglige arbejde og dermed bliver til kompetencer.

Overarbejde

Der var ønsker om ændring i forhold til overarbejde for deltidsansatte, så det blev 1:1, men det er allerede i overenskomsten (§ 8). Der er overarbejdsbetaling fra første overarbejdstime pr. dag. Men husk, at det skal være aftalt med arbejdsgiver.

Der var også ønsker om mulighed for at vælge mellem udbetaling eller afspadsering af overarbejde. Nogle ønsker at overarbejde kun kan afspadseres og nogle ønsker det kun kan udbetales.

Kemisk arbejdsmiljø

Nogle medlemmer oplever problemer med det kemiske arbejdsmiljø. Her er det vigtigt at huske, at der er krav om, at virksomheder med over 10 ansatte skal have en arbejdsmiljørepræsentant.

Der er en miljølovgivning og arbejdspladsen skal lave en kemisk risikoprofil .

Du kan evt. læse mere her: Sådan håndterer I kemikalier i arbejdsmiljøet – Arbejdstilsynet (at.dk)

Samt om kemisk risikovurdering her: Hvad er en kemisk risikovurdering? – Arbejdstilsynet (at.dk)

Du er også altid velkommen til at kontakte os med spørgsmål.

Vi arbejder desuden på at udvide vores autorisation med de opgaver, som vi laver til dagligt – blandt andet anæstesi af ukomplicerede patienter. Lige nu venter vi på, at Fødevarestyrelsen vender tilbage.

Elevernes ønsker

Der var ingen elever med til online-mødet, men i undersøgelsen var ønskerne fra eleverne højere løn, højere pension og flere feriefridage.

Økonomisk støtte i forbindelse med uddannelse

Nogle elever ønskede sig, at man kunne få økonomisk støtte til elever, der ikke vil bo på skolehjemmet. Tidligere har der været skolepenge til ’udeboende’ elever, men det blev taget ud af overenskomsten, fordi arbejdsgiver ikke længere får refusion. Det skabte mange problemer og var dyrt for de enkelte arbejdsgivere. Uanset den gamle ordning var det alligevel den enkelte arbejdsgiver der bestemte om de ville udbetale beløbet og præcis derfor gav det anledning til mange problemer.

Der var yderligere bemærkninger til vilkår som reguleres i erhvervsuddannelsesloven ligesom der var ønske om en større refusion for kørsel til Hansenberg.

Der var også et ønske om at elever kunne få udbetalt kørselspenge forud for skoleopholdet, så det ikke er eleven selv der har et stort udlæg til transport. Dette fremgår allerede af overenskomst for elever i afsnit K – Befordring

Endnu engang tak for alle jeres besvarelser og tak til de ”online fremmødte” på de to møder vedr. overenskomstforhandlingerne i 2024. Der er meget vigtig information for os at få, ved at læse jeres besvarelser og tale med jer på møderne. TAK!