Her er hvorfor du skal tage på kursus i strålebeskyttelse

Nu kan du få styr på røntgensikkerheden på et kursus henvendt til veterinærbranchen. Foto: Dansk Strålebeskyttelse

Arbejder du med røntgen, så kom på kursus i strålebeskyttelse og kvalitetssikring, som er specielt rettet mod dig i den veterinære branche. På kurset får du inspiration og konkrete værktøjer til, hvordan du griber det an – helt nede på jorden og praksisnært. Læs, hvorfor underviser Brian Frost Dyrhave mener, at det er vigtigt med viden om stråling.

Line Jakobsen

Brian Frost Dyrhave er en mand med en mission. Han drømmer om at udbrede viden omkring strålingsbeskyttelse til forskellige brancher, herunder veterinærbranchen, som han mener, har et behov.

”Det veterinære område vokser på røntgenområdet, der kommer flere og flere røntgenapparater, og de bliver mere og mere avancerede. Nogle af landets større dyrehospitaler minder efterhånden om de mindre privathospitaler på det humane område, og det stiller en masse krav til sikkerhed, uddannelse, kontrol, dokumentering og kvalitetssikring. Når jeg ser på veterinærområdet udefra, så synes jeg at kunne se, at området som helhed står over for nogle af de samme udfordringer, som jeg møder i mit daglige arbejde som hospitalsfysiker. Derfor vil jeg gerne dele ud af min erfaring fra humane hospitaler, så veterinærområdet ikke skal opfinde den dybe tallerken igen. Det kan være en relativ stor opgave at komme i mål med de lovpligtige opgaver. Det er ikke bare lige. Det kræver de rigtige mennesker og et godt samarbejde mellem ledere og ansatte,” siger Brian, der til maj udbyder et kursus for veterinærbranchen.

Viden giver tryghed
Brians mantra er, at viden giver tryghed.
”Og når man har tryghed, får man et bedre arbejdsmiljø, og det er godt for både for ansatte og arbejdsgivere. Jeg fornemmer, at der efterlyses nogle fakta og objektive tal, som skal formidles, så man kan forholde sig til det. Det er blandt andet viden om dosis og risici. Og jeg tror, at der ligger en stor kommunikativ opgave for at nå i mål. Et delmål med kurset er derfor at få formidlet og afdramatiseret det,” fortæller Brian.

Faktisk vil Brian gerne lave endnu flere kurser. Han oplever, at der hos visse stråleudsatte ansatte kan være en utryghed ved stråling, og han mener, at utrygheden ofte bunder i manglede viden. På kurset gennemgår Brian blandt andet, hvordan man kan beskytte sig selv, rent lavpraktisk. For eksempel har han fokus på placering og betjening af udstyret samt diverse værnemidler.

”Hvis man skal tage røntgen, er det naturligvis godt at gå ud af røntgenrummet, hvis det er muligt. På den måde fjerner man sig fra strålingen. Men der kan være situationer, hvor dette ikke er muligt. Så må man lede efter andre metoder, som for eksempel at indstille røntgenapparatet, så det ikke giver så meget stråling. Jeg mener, at det er en helt ny kultur, der skal indarbejdes. Og det tager tid. Jeg ser lovgivningen fra 2019 og den nye vejledning til veterinærområdet, som Sundhedsstyrelsen er ved at udarbejde som en oplagt og spændende mulighed for at få fælles fodslag og skabe en ensartethed gennem en fælles strålebeskyttelsesstrategi, så vi kan udnytte hinandens viden og beskytte os selv på bedste vis,” slutter Brian.

Kom på kursus tirsdag den 2. maj 2023
Kurset afholdes på Storebælt Sinatur Hotel & Konference, Østerøvej 121, 5800 Nyborg.
Varighed kl. 9.00-17.00
Registrering og morgenkaffe fra kl. 8.30.
Pris kr. 5.800 ekskl. moms

Tilmeldingsfrist: 17. marts 2023.

Om underviseren

Brian Frost DyrhaveBrian Frost Dyrhave har en cand.scient. i fysik og matematik fra Aalborg Universitet og er uddannet som hospitalsfysiker med speciale i diagnostisk radiologi gennem Dansk Selskab for Medicinsk Fysik (DSMF).

Ud over at være virksomhedsejer af Dansk Strålebeskyttelse er Brian Frost Dyrhave ansat ved Røntgenfysik ved Aalborg Universitetshospital som hospitalsfysiker og medicinsk-fysisk ekspert (MFE). Her varetager han blandt andet fysikeropgaver i forbindelse med kvalitetssikring af røntgenapparatur, lovgivning samt opgaver med strålebeskyttelse af personale, patienter og pårørende.

Som tidligere underviser i gymnasiet har han gennemført pædagogikum og har stor erfaring i at tilpasse sin formidling til forskellige faggrupper og mennesker.