Har du styr på reglerne ved barns 1. sygedag?

Det er efterår, og influenza og forkølelse står i kø for at indtage dit hjem. Og har du børn i institution, kender du det alt for godt. Du har ret til at holde fri med løn på dit barns 1. sygedag, men det skal tages ganske bogstaveligt – det er dit barns første sygedag.

Første sygedag er altså 1. sygedag. Den bliver givet, for at du kan planlægge eventuel pasning, hvis dit barn er sygt mere end en enkelt dag.

Du kan altså ikke få nogen til at tage den første sygedag – heller ikke barnets anden forældre, og så selv tage dag nr. 2, og få løn for denne dag.

Det betyder også, at hvis du bliver kaldt hjem, fordi dit barn er blevet sygt i institutionen, inden du har fri, så er denne dag den første sygedag.

Det samme er tilfældet, hvis dit barn bliver sygt om søndagen, hvor du har fri. I det tilfælde er barnets 1. sygedag søndag, og du kan derfor ikke holde barns 1. sygedag om mandagen.

Der er også andre krav. Det skal nemlig være et hjemmeboende, mindreårigt barn, der bliver sygt. Det betyder, at reglerne kun gælder, hvis dit barn er under 18 år og bor hjemme.

Du kan holde fri med løn på barns 1. sygedag
Foto: Shutterstock