Bliv en del af
Veterinærsygeplejerskernes
Fagforening
i dag
Betalt spisepause: Skal du stå til rådighed?
Du har lige sat dig med frokosten. Så kommer der en haster. Kan din chef kræve, at du forlader æggemadden og går tilbage til arbejdet?
Karin Skolnik
Det korte svar er ja, når pausen er betalt af din arbejdsgiver. Men det skal være undtagelsen og ikke reglen, at man forstyrres i pausen, understreger formand for Veterinærsygeplejerskernes Fagforening, Malene Brendorp Meyer, og fortsætter:
– Vi får en del henvendelser fra medlemmer, der har problemer med at nå at holde deres frokostpause. I grove tilfælde mener deres arbejdsgiver, at de ansatte slet ikke behøver at holde pause, når de ikke selv betaler den. Og det går ikke.
– Pausen har et rekreativt formål. Du skal have mulighed for at lade op, få mad og drikke og gå på toilettet. Og selv om pausen er betalt af arbejdsgiver, så har du stadig krav på at holde den. Så hvis du bliver forstyrret, må du have lov til efterfølgende at gå tilbage og spise din mad. Skal du stå til rådighed for arbejdspladsen i frokostpausen, for eksempel for at tage telefon eller passe butikken, så skal tiden indregnes i din lønnede arbejdstid. Og det gælder uanset, om du er udlært eller elev.
De fleste har betalt spisepause
Af lønstatistikken fremgår det, at 3 ud af 4 medlemmer har betalt spisepause.
Overenskomsten indeholder detaljerede regler om arbejdstid. Heri indgår også aftale om spisepauser. Er din arbejdstid mere end 4 timer har du krav på en pause af 1/2 times varighed, også selvom du står til rådighed i pausen og denne er indregnet i din ugentlige arbejdstid.
Placering af pauserne aftales normalt med arbejdsgiveren. Det kan være, I skal spise i hold, eller at nogle tidspunkter er særlige travle og derfor ikke egnet til at holde pauser i. Men din arbejdsgiver skal overholde overenskomsten.
Blandt andet står der i overenskomsten:
Veterinærsygeplejersken må påregne, at arbejde ud over planlagt arbejdstids ophør kan forekomme. Ligeledes kan det forekomme, at planlagt arbejde strækker sig ind i fastlagte pauser. Arbejdsgiver har dog pligt til at planlægge arbejdet således, at overskridelser af den faste arbejdstid og de faste pauser hører til undtagelserne.
Hvad siger Arbejdsmiljøloven og Arbejdstidsdirektivet
Der er overenskomst for veterinærsygeplejersker. Men hvis der ikke er overenskomst, gælder lovene og reglerne på området. Det er blandt andet Arbejdstidsdirektivet og Arbejdsmiljøloven
Fagforeningens gode råd
– Hvis I har et problem med at få lov til at holde pauser på din arbejdsplads, så tag det i første omgang op med jeres chef. Prøv at få en snak om, hvad der er ret og rimeligt og henvis til, at alle har brug for at blive ladet op og få noget at spise og drikke, siger Malene Brendorp Meyer.
– I kan også henvise til bestemmelserne i overenskomsten. På vspnet.dk under login ligger overenskomsten.
– På BFA kan du læse om viden om restitution og pauser eller lytte til podcasts om emnet – eller du kan vise det til din arbejdsgiver så hun/han kan lytte/læse med.
– Og så er I naturligvis altid velkomne til at kontakte os i fagforeningen. Vi hjælper gerne med en snak i første omgang. Og vi kontakter aldrig jeres arbejdsgiver, medmindre vi har aftalt det.
Hvis du selv betaler din frokostpause, så er der ingen diskussion. Så har du typisk en halv time, du selv kan disponere over. Du kan for eksempel gå en tur. Er du ansat 37 timer om ugen, vil det betyde, at du er på arbejde 39½ timer, hvor de 2½ time er dine pauser.
Har du betalt frokostpause og en ugentlig arbejdstid på 37 timer, så vil de 2½ time typisk være din frokostpause, som dermed er betalt af arbejdsgiver. I den frokostpause kan du blive forstyrret, men det bør være en undtagelse.
Veterinærsygeplejerskernes Fagforening
3 dage siden
🎁Tillykke til vinderen af 1. søndag i adventskonkurrence:
Christina Sundekilde Vestergaard
👍Det rigtige svar på spørgsmålet er B: Pelvis.
☢️Hvis man lærer teknikkerne til håndfri positionering, er det muligt at tage virkelig gode hofte billeder. Man skal blot have feks tape, snore eller velcro elastikker, sandsække eller lejringspude i røntgen rummet.
Når dyret er håndfrit positioneret, kan du forlade rummet eller træde tilbage, så du nedsætter eller helt undgår den sekundære stråling. Det er et krav fra Sundhedsstyrelsen, at man skal have positionerings udstyr til rådighed ved alm røntgenoptage af hund og kat.
☢️Billedet i dette opslag er lånt fra bogen: Radiography for Veterinary Technicians. Forlag: Lavin's. ... Se mereSe mindre
Share on FacebookShare on TwitterShare on Linked InShare by Email
Kommentér på Facebook
Tusind tak. Det var en dejlig overraskelse ❤👍
Veterinærsygeplejerskernes Fagforening
5 dage siden
🕯1. Adventskonkurrence 🕯
🎄1. Søndag i advent - og december juleforberedelser er i fuld gang.
🎁Skal du deltage i lodtrækningen om et super gavekort på 300 kr? - så skal du svare på spørgsmålet nedenfor:
❓️På billedet ser du en røntgen optagelse med håndfri positionering. Hvilken del af det ventrodorsal lejrede dyr kan ses på det efterfølgende digitale røntgenbilled❓️
A: Antebrachium.
B: Pelvis.
C: Cervical vertebrae.
📌Den 1. adventskonkurrence slutter mandag d. 4. December 2023 kl. 19.00 - Og vinderen annonceres samme aften.
☃️Der er 4 adventskonkurrencer.
🎁PRÆMIE 1. ADVENT: Gavekort 300 kr.
🐾KRAV VED DELTAGELSE:
- Deltagere skal være veterinærsygeplejerske, veterinærsygehjælper, klinikassistent eller veterinærsygeplejerskeelev. Dette bliver tjekket inden vinderen annonceres (er vi i tvivl, kontaktes ”vinder” –men man vinder ikke, medmindre man er en af de 4 ovenstående)
- Man kan kun deltage 1 gang pr. adventskonkurrence.
- Kun personer bosat i Danmark kan deltage i konkurrencen.
✨️HVIS DU VINDER:
- Vinderen af konkurrencen får direkte besked, og navnet offentliggøres på Facebook.
- Vinderen modtager deres præmie på mail i løbet af ca. 14 dage.
❄️Præmierne kan ikke ombyttes til kontanter. Denne konkurrence er på ingen måde associeret til eller sponseret, støttet eller administreret af Facebook. ... Se mereSe mindre
Share on FacebookShare on TwitterShare on Linked InShare by Email
Kommentér på Facebook
B🍀
B 😊
B 🍀🐾
B 😻
B. Pelvis 🐾
B 🤓
B. Pelvis. 🤞🍀❤️
Pelvis 🍀🤞🏻🎄🎅🏼
B 😀
B: Pelvis 🙏🏼
Pelvis 😎
B 😃
B: Pelvis ☺️
B 🎄
B 🎄🎅🏼
Pelvis 👍💪
Pelvis 🍀
Pelvis 🕺🏼
pelvis 😊
B. Pelvis 🤞🏻
8 🙏
B 😄
Pelvis 👌🏼
Pelvis 😊
Det er selvfølgelig B 👌
View more comments
Veterinærsygeplejerskernes Fagforening
1 uge siden
Meget spændende…. 👀👀Jo flere medarbejdere, der er medlem af en fagforening, jo højere er produktiviteten i virksomhederne, og dermed stiger velstanden i samfundet.
Fagforeninger er sat i verden for at sikre arbejderne ordentlige løn- og arbejdsvilkår, men det har en lang række positive afledte effekter, når organisationsgraden i fagforeninger er høj.
I vores spritnye temapublikation viser vi med en gennemgang af forskningslitteraturen blandt andet, at virksomheder får en højere produktivitet, når flere af medarbejderne er medlem af en fagforening.
Forskningen peger på, at virksomheder, hvor mange medarbejdere er medlem af en fagforening, er mere innovative end andre. Måske fordi medarbejderne bedre kan og tør bringe deres idéer i spil. Det spiller godt sammen med, at andre undersøgelser viser, at der er bedre dialog mellem medarbejdere og ledelse i virksomheder, hvor organisationsgraden er høj.
Fagforeningsrepræsentanter på arbejdspladsen har også en tendens til at anspore til mere efteruddannelse, hvilket smitter positivt af på virksomhedernes produktivitet. Og så har en høj organisationsgrad en tendens til at skabe bedre konkurrence i brancher med ringe konkurrence og lav produktivitet.
På et mere overordnet plan fungerer fagforeninger og overenskomster som en infrastruktur, der får arbejdsmarkedet til at glide bedre ved at sikre en mere smidig konfliktløsning mellem arbejdsgivere og lønmodtagere, og fagforeningerne præger direkte og indirekte den økonomiske politik i en retning, der gavner produktiviteten.
På den måde er der i forskningslitteraturen en sammenhæng mellem højt medlemstal i fagforeninger og høj produktivitet, hvilket igen betyder højere velstandsniveau.
Læs mere om vores resultater, og hvordan vi har gjort her: www.ae.dk/publikation/2023-11-fagforeninger-oeger-ligheden-og-velstanden ... Se mereSe mindre
Share on FacebookShare on TwitterShare on Linked InShare by Email
Kommentér på Facebook