Betalt spisepause: Skal du stå til rådighed?

Du har lige sat dig med frokosten. Så kommer der en haster. Kan din chef kræve, at du forlader æggemadden og går tilbage til arbejdet?

Karin Skolnik

Det korte svar er ja, når pausen er betalt af din arbejdsgiver. Men det skal være undtagelsen og ikke reglen, at man forstyrres i pausen, understreger formand for Veterinærsygeplejerskernes Fagforening, Malene Brendorp Meyer, og fortsætter:

– Vi får en del henvendelser fra medlemmer, der har problemer med at nå at holde deres frokostpause. I grove tilfælde mener deres arbejdsgiver, at de ansatte slet ikke behøver at holde pause, når de ikke selv betaler den. Og det går ikke.

– Pausen har et rekreativt formål. Du skal have mulighed for at lade op, få mad og drikke og gå på toilettet. Og selv om pausen er betalt af arbejdsgiver, så har du stadig krav på at holde den. Så hvis du bliver forstyrret, må du have lov til efterfølgende at gå tilbage og spise din mad. Skal du stå til rådighed for arbejdspladsen i frokostpausen, for eksempel for at tage telefon eller passe butikken, så skal tiden indregnes i din lønnede arbejdstid. Og det gælder uanset, om du er udlært eller elev.

De fleste har betalt spisepause
Af lønstatistikken fremgår det, at 3 ud af 4 medlemmer har betalt spisepause.

Overenskomsten indeholder detaljerede regler om arbejdstid. Heri indgår også aftale om spisepauser. Er din arbejdstid mere end 4 timer har du krav på en pause af 1/2 times varighed, også selvom du står til rådighed i pausen og denne er indregnet i din ugentlige arbejdstid.

Placering af pauserne aftales normalt med arbejdsgiveren. Det kan være, I skal spise i hold, eller at nogle tidspunkter er særlige travle og derfor ikke egnet til at holde pauser i. Men din arbejdsgiver skal overholde overenskomsten.

Blandt andet står der i overenskomsten:

Veterinærsygeplejersken må påregne, at arbejde ud over planlagt arbejdstids ophør kan forekomme. Ligeledes kan det forekomme, at planlagt arbejde strækker sig ind i fastlagte pauser. Arbejdsgiver har dog pligt til at planlægge arbejdet således, at overskridelser af den faste arbejdstid og de faste pauser hører til undtagelserne.

Hvad siger Arbejdsmiljøloven og Arbejdstidsdirektivet
Der er overenskomst for veterinærsygeplejersker. Men hvis der ikke er overenskomst, gælder lovene og reglerne på området. Det er blandt andet Arbejdstidsdirektivet og Arbejdsmiljøloven

Fagforeningens gode råd
– Hvis I har et problem med at få lov til at holde pauser på din arbejdsplads, så tag det i første omgang op med jeres chef. Prøv at få en snak om, hvad der er ret og rimeligt og henvis til, at alle har brug for at blive ladet op og få noget at spise og drikke, siger Malene Brendorp Meyer.

– I kan også henvise til bestemmelserne i overenskomsten. På vspnet.dk under login ligger overenskomsten.

– På BFA kan du læse om viden om restitution og pauser eller lytte til podcasts om emnet – eller du kan vise det til din arbejdsgiver så hun/han kan lytte/læse med.

– Og så er I naturligvis altid velkomne til at kontakte os i fagforeningen. Vi hjælper gerne med en snak i første omgang. Og vi kontakter aldrig jeres arbejdsgiver, medmindre vi har aftalt det.

Betalt og ikke betalt pause

Hvis du selv betaler din frokostpause, så er der ingen diskussion. Så har du typisk en halv time, du selv kan disponere over. Du kan for eksempel gå en tur. Er du ansat 37 timer om ugen, vil det betyde, at du er på arbejde 39½ timer, hvor de 2½ time er dine pauser.

Har du betalt frokostpause og en ugentlig arbejdstid på 37 timer, så vil de 2½ time typisk være din frokostpause, som dermed er betalt af arbejdsgiver. I den frokostpause kan du blive forstyrret, men det bør være en undtagelse.

Du kan blive bedt om at arbejde under din frokostpause, men det skal være en undtagelse. Foto: Shutterstock