Bliv en del af
Veterinærsygeplejerskernes
Fagforening
i dag
Afskaffelse af store bededag: Hvad betyder det for mig i 2024?
Uanset om det stadig står i din overenskomst eller ej, så er store bededag fortid. Hvordan du bliver kompenseret, afhænger af en række faktorer.
Som de fleste nok kan huske, afskaffede Folketinget store bededag som helligdag fra 1. januar 2024. Det betyder, at den dag er en almindelig dag som alle andre.
Den gyldne regel er, at alt det, der er aftalt før 1. januar 2024, ikke gælder, når vi går ind i det nye år. Derfor skal arbejdspladserne og fagforeningerne udforme nye arbejdsplaner.
Der blev aftalt en vis kompensation for afskaffelsen af helligdagen til lønmodtagerne, men reglerne er faktisk ikke så enkle. Derfor har Fagbevægelsens Hovedorganisation tolket reglerne og udarbejdet et faktaark.
Nedenfor kan du se de mest relevante generelle spørgsmål og svar. Men du skal være opmærksom på, at der kan laves individuelle aftaler for dit job og din arbejdsplads. Hvis du er i tvivl om, hvad du kan aftale med din arbejdsgiver, kan du altid kontakte os.
Fridag
Skal jeg arbejde på store bededag?
Fra 2024 bliver det, der tidligere var store bededag, en almindelig hverdag.
Det betyder, at hvis du hidtil har haft ret til at holde fri på store bededag eller ret til kompenserende frihed for arbejde på store bededag, så bortfalder denne ret. Din årlige arbejdstid vil blive forøget med én ekstra arbejdsdag. For en fuldtidsansat svarer dette til 7,4 timer årligt. For deltidsansatte stiger arbejdstiden forholdsmæssigt.
Din arbejdsgiver kan vælge at placere den ekstra arbejdstid på det, der tidligere var store bededag. Din arbejdsgiver kan dog i princippet også vælge at placere den ekstra arbejdstid på et andet tidspunkt. Det forventes dog, at de fleste arbejdsgivere vil placere den ekstra arbejdstid på det, der tidligere var store bededag.
Hvis du tidligere arbejdede på store bededag og fik særlig betaling eller særlig frihed for det, så vil du som udgangspunkt ikke længere have ret til det fra 2024 og frem.
Skal min chef give mig fri en anden dag?
Nej. Formålet med at afskaffe store bededag er at øge arbejdstiden med en ekstra arbejdsdag om året. Efter lovens ikrafttræden den 1. januar 2024 kan der på ny indgås aftaler om at holde fri på store bededag mv.
Loven forhindrer ikke, at den enkelte lønmodtager kan indgå aftaler med arbejdsgiveren om fx at afvikle ferie eller holde fri på den dag, der tidligere var store bededag. Enkelte virksomheder oplyste allerede i forbindelse med lovens indgåelse, at de ville fastholde store bededag som fridag. En konkret aftale herom kan imidlertid først indgås efter 1. januar 2024.
Kan jeg aftale med min chef, at jeg alligevel holder fri på store bededag?
Ja. Nye fridage eller fri på store bededag kan for fremtiden aftales med arbejdsgiver. Aftaler om fri på store bededag, der er indgået før 1. januar 2024, bliver dog ugyldige og skal aftales på ny efter 1. januar 2024, hvis de skal være gældende. Men fra 1. januar 2024 og frem er der aftalefrihed igen.
Hvad kan mine kollegaer og jeg gøre for alligevel at få fri på store bededag?
Efter lovens ikrafttræden den 1. januar 2024 er det muligt at indgå nye ansættelsesaftaler, lokalaftaler og overenskomster om særlige løn- og arbejdsvilkår for den dag, der tidligere var store bededag. Men det kræver en ny aftale med jeres arbejdsgiver, der er indgået efter 1. januar 2024.
Jeg arbejder normalt en kort dag om fredagen. Kan min arbejdsgiver kræve, at jeg arbejder en hel dag den fredag, der plejede at være store bededag?
Som udgangspunkt ja. Hvis du arbejder fuld tid og får forøget din arbejdstid med afskaffelsen af store bededag, stiger din arbejdstid med 7,4 timer. Såfremt du arbejder kortere fredag, fordi du arbejder flere timer ugens øvrige dage, vil forøgelsen af arbejdstiden dog kun blive med de timer du normalt arbejder om fredagen.
Det er din arbejdsgiver, der som udgangspunkt bestemmer, hvornår den ekstra arbejdstid lægges – selvfølgelig inden for rammerne af din ansættelseskontrakt og overenskomst samt eventuelle lokalaftaler. Din arbejdsgiver behøver ikke at placere den ekstra arbejdstid på det, der tidligere var store bededag.
Kan min arbejdsgiver beslutte ikke at øge min arbejdstid?
Arbejdstiden stiger automatisk pr. 1. januar 2024 for lønmodtagere, der hidtil har haft ret til fri eller ret til kompenserende frihed for arbejde på store bededag. Arbejdsgivere, der ikke ønsker, at arbejdstiden øges, skal efter den 1. januar 2024 varsle nedsættelse af arbejdstiden med varsling svarende til dit opsigelsesvarsel.
Efter 1. januar 2024 kan der derudover igen indgås aftaler om fri eller ret til kompenserende frihed for arbejde på det, der engang var store bededag. Ved en gensidig aftale om at fastholde arbejdstiden kan medarbejderne acceptere, at ændringen sker uden det individuelle opsigelsesvarsel respekteres.
Jeg har planlagt konfirmation på store bededag. Har jeg krav på at have fri fra arbejde?
Nej. Afholdelse af en fridag på den dag, der tidligere var store bededag, skal aftales med arbejdsgiver. Det kan eventuelt ske ved at holde en feriedag.
Løn og hidtidige tillæg
Får jeg løn, når jeg arbejder på store bededag?
Ja. Alle, der arbejder på den dag, der tidligere var store bededag, får løn efter almindelige regler. Det betyder, at hvis du ikke arbejdede på store bededag før, så skal du kompenseres for at gøre det nu.
For en fuldtidsansat, der får fast månedsløn, er kompensationen 0,45 % af årslønnen. Dette gælder også, hvis du modtager fast løn for en anden periode end månedsvist (eksempelvis 14 dage).
Er du timelønnet, vil du blive aflønnet med din almindelige timeløn for de ekstra timer.
Hvis du i forvejen har arbejdet på store bededag med helligdagstillæg, bortfalder helligdagstillægget.
Jeg er månedslønnet el.lign. og får øget min arbejdstid, når store bededag afskaffes. Hvordan bliver jeg kompenseret?
Hvis du er månedslønnet eller modtager fast løn for en anden periode, vil du fremover få udbetalt et løntillæg på 0,45 % som kompensation for den ekstra arbejdsdag. Løntillægget optjenes løbende. Din arbejdsgiver kan bestemme, om du skal have udbetalt løntillægget månedligt eller to gange årligt sammen med lønnen for maj og august.
Forsvinder mit helligdagstillæg for arbejde på store bededag?
Ja. Store bededag bliver en almindelig arbejdsdag, og der skal derfor ikke betales helligdagstillæg. Men optjening af søgnehelligdagsbetaling vil foregå som hidtil uden hensyntagen til, at der nu er en helligdag mindre.
Jeg har et andet job, hvor jeg normalt arbejder på store bededag. Hvordan er jeg stillet i forhold til mit primære job?
Arbejdstiden skal tilrettelægges sammen med dine to arbejdsgivere hver især. Det bemærkes, at dine arbejdsgivere ikke nødvendigvis skal placere den ekstra arbejdstid på det, der tidligere var store bededag, men karambolerer arbejdstiden i de to jobs, og kan du ikke lave en aftale om ændring af arbejdstiden med den ene arbejdsgiver, kan du blive nødt til at fratræde det ene job.
Kompensation
Jeg er månedslønnet. Hvordan udregnes mit løntillæg?
Løntillægget udgør 0,45 % af din årsløn. Din årsløn her skal forstås som din sædvanlige og fast påregnelige årsløn. Heri medregnes din løn, din arbejdsgivers del af pensionsbidraget, forskudttidstillæg, vagttillæg og rådighedstillæg mv., der indgår i den normale faste løn.
Betaling for overarbejde medregnes ikke – heller ikke selvom du har haft pligt til at udføre det. Overtidsbetaling kan dog i visse tilfælde alligevel medregnes, hvis overarbejdet er forekommet så regelmæssigt, at det reelt må anses for at indgå i din sædvanlige arbejdsydelse.
Kan jeg få kompensation for andet end løn?
Løntillægget udregnes på baggrund af din sædvanlige og fast påregnelige årsløn. Heri medregnes din løn, din arbejdsgivers del af pensionsbidraget, forskudttidstillæg, vagttillæg og rådighedstillæg mv., der indgår i den normale faste løn.
Betaling for overarbejde medregnes ikke – heller ikke selvom du har haft pligt til at udføre det. Overtidsbetaling kan dog i visse tilfælde alligevel medregnes, hvis overarbejdet er forekommet så regelmæssigt, at det reelt må anses for at indgå i din sædvanlige arbejdsydelse.
Særlige jobtyper
Jeg er i ulønnet praktik og modtager erkendtlighed. Får jeg kompensation?
Nej. Kompensationen gælder kun for lønmodtagere og som ulønnet praktikant, er du ikke lønmodtager.
Har du spørgsmål, så kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.
Veterinærsygeplejerskernes Fagforening
18 timer siden
🕯🕯 2. Adventskonkurrence 🎁 Og vinderen er...
@Kat Jockwich Andersen 🥳 Stort tillykke 🎁🎄
Tak til alle jer der deltog i konkurrencen 🤩
I er simpelthen så gode alle sammen. Alle svarede korrekt og svaret er selvfølgelig nr. 2️⃣
Vil du have chancen for at vinde et supergavekort på 300 kr. Så følg med igen på søndag, hvor vi afholder vores 3. Adventskonkurrence 🕯🕯🕯🎁 ... Se mereSe mindre
Share on FacebookShare on TwitterShare on Linked InShare by Email
Kommentér på Facebook
Veterinærsygeplejerskernes Fagforening
2 dage siden
ADVENTSKONKURRENCE 🎄🎅🎁
🕯 🕯2. Søndag i advent.
🎁 Skal du deltage i lodtrækningen om et super gavekort på 300 kr? 🎁
- så skal du svare på følgende spørgsmål.
I rækken af podcast fra Succes i veterinærpraksis, er der nu udkommet nr. 180, som omhandler et sundt arbejdsmiljø.
Hvilket emne bliver der snakket om❓️
Svar muligheder:
1️⃣: Klientfrie dage
2️⃣: Lovpligtig håndfri røntgen
3️⃣: Hovedløse nisser
Få lidt hjælp og bliv meget klogere lige her 🐶🐱
succesivetpraksis.dk/podcast/lovpligtige-haandfri-roentgen/
🎁Vinderen udtrækkes tilfældigt d. 9/12 kl. 12.00
🐾 Der er 4 adventskonkurrencer i alt 🐾
KRAV VED DELTAGELSE:
👍- Deltagere skal være veterinærsygeplejerske, veterinærsygehjælper, klinikassistent eller veterinærsygeplejerskeelev. Dette bliver tjekket inden vinderen annonceres (er vi i tvivl, kontaktes ”vinder” –men man vinder ikke, medmindre man er en af de 4 ovenstående)
- Man kan kun deltage 1 gang pr. adventskonkurrence
- Kun personer bosat i Danmark kan deltage i konkurrencen.
☃️HVIS DU VINDER:
- Vinderen af konkurrencen får direkte besked, og navnet offentliggøres på Facebook.
- Vinderen modtager deres præmie i løbet af ca. 14 dage.
Præmierne kan ikke ombyttes til kontanter. Denne konkurrence er på ingen måde associeret til eller sponseret, støttet eller administreret af Facebook ... Se mereSe mindre
Guide til den lovpligtige håndfri røntgen: Praktiske tips til dyreklinikken med Liselotte Nielsen
O...Share on FacebookShare on TwitterShare on Linked InShare by Email
Kommentér på Facebook
Nr 2 🤞
Med Liselotte på billedet, så må det være nr. 2 🤩
Nr 2. Glædelig jul ❤️
Nr 2 🎄🍀
Nr 2 🩻🍀
Det gør nr. 2 Lovpligtig håndfri røntgen. Er stolt af at det er en af mine fantastiske kollegaer som står i spidsen af dette tiltag 🥰
Lovpligtig håndfri røntgen
Lovpligtig håndfri røntgen
Nr. 2 🥰
Nr. 2 🤞🤞🤞
Lottes hjertebarn - nr 2 😊
Nr.2🎄
Nr 2 👼🏻🎄🥳
Nr 2 🎄🩻
Nr 2😊
Nr. 2 - den lovpligtige håndfri røntgen
Nr. 2 🩻👏
Nr. 2 🤗❤️🎁
Nr 2 🤩🤩🤩 selvom jeg vil støtte nr 1 🤪
Nr 2…. Selvom begge de andre muligheder lyder meget sjovere😂😂
Nr. 2 🎄🌟🤞
Nr. 2 🎁
Nr 2 🐶🐕
Nr. 2🎄
Nr. 2🍀
View more comments
Veterinærsygeplejerskernes Fagforening Veterinærsygeplejerskernes Fagforening føler sig begejstret her: Københavns Universitet.
5 dage siden
Rigtig hjertelig tillykke 🇩🇰🇩🇰🇩🇰👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼 I dag fejrer vi 9 nyuddannede Fagveterinærsygeplejersker i Klinikrelateret Familiedyrs Adfærd. ... Se mereSe mindre
Share on FacebookShare on TwitterShare on Linked InShare by Email
Kommentér på Facebook
Mega sejt 💪 Stort tillykke til jer alle 🥂🍾✨
Stort tillykke!!🇩🇰❤️
Stort tillykke👏⭐️🥂❤️🐶🐱!!
Kæmpe tillykke 🇩🇰🇩🇰💪♥️
Tillykke👏👏👏
Stort tillykke 🥳🥳
Kæmpe tillykke 🥰🥰👏👏
Et stort tillykke 🇩🇰🇩🇰🇩🇰🇩🇰🇩🇰🇩🇰🇩🇰
🥰👏👏👏👏 Tillykke!
Sejt 🥰 Stort tillykke ❤️
Stort tillykke til jer alle!
View more comments