Sygdomssymptomer på covid-19 og smitteveje

Inkubationstiden er 2-12 dage, i gennemsnit 5-7 dage

COVID-19 kan give et varieret sygdomsbillede fra mild øvre luftvejsinfektion til alvorlig nedre luftvejsinfektion

Typiske symptomer er :

  • feber
  • hoste
  • ondt i halsen
  • hovedpine
  • muskelømhed
  • åndenød

COVID-19 kan give lungebetændelse og udvikle sig til Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), blodforgiftning (sepsis) og multiorgansvigt med dødelig udgang.

Ældre mennesker og personer, der i forvejen er syge og svækkede af kronisk sygdom såsom kræft, hjerte-kar-sygdom, lungesygdomme og dårlig behandlet sukkersyge, er i øget risiko for at få et alvorligt forløb.

Andelen af børn blandt de registrerede tilfælde er meget lille, og de har meget lav risiko for en alvorlig infektion. Risikoen for alvorlig infektion stiger med alderen, især efter 65 år.

 

COVID-19 smitter gennem små dråber fra hoste, nys og lignende. Virus spredes derfor ved direkte kontakt imellem mennesker og ved, at det sætter sig på overflader, som vi rører ved med hænderne, fx dørhåndtag, telefoner og tilbehør til computeren såsom mus og tastatur.

Det forventes, at den største risiko for smitte er omkring eller lige efter symptomdebut. Nogle studier har vist, at virus kan findes i de øvre luftveje hos personer med milde symptomer og hos raske personer. Virus spredes formentligt ikke så effektivt fra sådanne personer i forhold til personer, der hoster og er syge. Det er dog også påvist, at der i nogen omfang kan ske smitte fra personer uden symptomer.

Der er ikke påvist smitte fra mor til foster under graviditet. Gravide er ikke i kendt øget risiko, men er omfattet gruppen af risikopersoner ud fra et forsigtighedsprincip.

Kilde: Statens Serum Institut