ELEV: Du har mindre sommerferie, end du tror (i år)

Den nye ferielov kan give dig grå hår, fordi det er forvirrende at finde svar på, hvor meget ferie du har ret til i 2020. Nogle har optjent retten til ferie. Andre har fået retten forærende med den nye lov. Men uanset hvilken situation, du er i, er det er faktisk ikke så svært.

Af Anders Witzel

Så meget sommerferie har du i år
Hvis du er startet som elev før 1. juli 2019, har du ret til 16,64 feriedage i sommerperioden i 2020.

Feriedagene kan du afholde fra 1. maj 2020 til 31. august 2020.

Hvad så efter sommerferien?
Fra 1. september 2020 optjener du retten til 2,08 feriedage for hver måned, du har arbejdet.

Du optjener altså retten til at holde ferie for hver måned, du arbejder, og kan afholde den løbende, efterhånden som du optjener retten til den. Tidligere skulle du have optjent ferien i et kalenderår, og først fra 1. maj året efter kalenderårets afslutning, kunne du bruge den ferie.

Skal du holde efterårsferie?
Hvis du har planer om at holde efterårsferie, for eksempel i hele uge 42, skal du gemme nogle feriedage fra sommerperioden, som er de 16,64 dage. Du når nemlig kun at optjene nogle af de 5 feriedage, du skal bruge for at kunne holde en hel uges ferie i uge 42.

Hvis du fx har holdt 3 ugers sommerferie, har du brugt 15 af de 16,64 dage og har dermed 1,64 dage tilbage. Hvis du arbejder hele september måned, har du i den måned optjent 2,08 dage, som du kan holde i oktober. Hvis du gerne vil holde ferie i uge 42, har du altså optjent 3,72 dage og mangler derfor lidt over en dags ferie for at kunne holde hele ugen.

Er du i tvivl om dine ferierettigheder? 

Du er altid velkommen til at kontakte os med dine spørgsmål.

Skriv til os på vspnet.dk/kontakt/ – eller ring på 35 47 36 17

 

Ferieloven er en stor mundfuld at forstå for de fleste, men det er faktisk ikke så indviklet. Foto: Shutterstock