Udnytter du dit fagforeningskontingent optimalt?

Udnyt de mange fordele, der er en del af dit medlemskab, så du får mest muligt ud af kontingentkronerne. Foto: Shutterstock

Mange faste udgifter stiger hvert år, og når man sidder og kigger ned over budgettet, så kan det virke overvældende samlet set.

Af: Malene Brendorp Meyer

Sådan havde jeg det også, da jeg sad med mit budget for 2020.

Derfor fik jeg lavet en beregning, som viser, hvad jeg reelt betaler i kontingent, når der er trukket skat. Her nedenfor kan du se beregningen. Den kan naturligvis aldrig blive helt præcis, men er lavet ud fra en gennemsnitskommunes skatteprocent.

Som du kan se, er det reelt set kun ¾ af kontingentet, vi betaler. Resten betaler SKAT via det fradrag på op til 6.000 kr., vi har hvert år.

Og så kom jeg i tanke om, at det ikke kun er skatten, der betaler en del af mit kontingent. Med alle de fordele jeg har, netop fordi jeg er medlem, er der faktisk også en del penge at hente på den konto.

Et af vores formål er at arbejde for og samarbejde med arbejderbevægelsens øvrige organisationer for at forbedre jeres – altså alle vores medlemmers – arbejdsmæssige, sociale og kulturelle vilkår. Og det er præcis, hvad vi prøver at gøre med de aftaler, som vi har lavet indenfor forskellige områder af dit hverdagsliv.

Forsikringerne må jeg da regne med
Hvis jeg nu ikke havde mit fagforeningsmedlemskab, ville jeg ikke have den gruppelivsforsikring, vi alle har, som en del af medlemskabet. Og da jeg også har tegnet fritidsulykkesforsikringen, så sparer jeg en del penge, da den – i kraft af mit medlemskab – kun koster 39 kr. om måneden.

Nu har jeg jo været i branchen i over 20 år, men hvis jeg var nyuddannet, ville der også være penge at hente – her er der nemlig gratis indboforsikring i et helt år, fordi jeg er medlem.

Hov, jeg er da også medlem af Forbrugsforeningen
Hvis du ikke er medlem af Forbrugsforeningen, så skulle du tage at blive det.

Jeg fik selv udbetalt knapt 1.000 kr. i bonus i december måned – og hvis jeg var bedre til at huske at få brugt mit kort, så kunne det sagtens være blevet til endnu mere. Og det er vel at mærke på varer, som jeg ville have købt under alle omstændigheder.

Forbrugsforeningen betalte i 2019 næsten 700.000 i bonus tilbage til medlemmer af Serviceforbundet, som vi er en del af. Det svarer til næsten 1.000 kr. pr. tilmeldte medlem i gennemsnit, så jeg rammer nærmest gennemsnittet.

Hvad med medlemskortet?
Jeg indrømmer det! Jeg kunne godt være bedre til oftere at undersøge, hvor mit medlemkort – PlusKortet – kan bruges. Men når jeg husker det, så opdager jeg jo, at det kan bruges rigtig mange steder.

I modsætning til Forbrugsforeningskortet bliver der ikke udbetalt bonus en gang om året. Man får nemlig rabatten med det samme, når man handler.

Også dette er en rabat, som jeg kun får, fordi jeg er medlem af en fagforening, som er tilknyttet PlusKortet – herunder altså Veterinærsygeplejerskernes Fagforening.

Yeah, jeg kan også komme gratis på kursus
FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation) har lavet en hel masse online-kurser, som jeg frit kan tage, fordi Veterinærsygeplejerskernes Fagforening er en del af FH.

Jeg synes, at FH har et rigtig stort udvalg i kurser, så der er noget for enhver smag og interesse. Og så kan man tage kurserne, hvor og hvornår man har lyst.

Der findes online-kurser i: Facebook og LinkedIn, kurser i sprog og grammatik, IT, virksomhedsøkonomi, Excel og Windows.

Du finder FH’s online-kurser her

5 timers gratis juridisk rådgivning ved oprettelse af fx testamente
Jeg har indtil videre ikke selv haft brug for det, men som fagforeningsmedlem kan du også få gratis rådgivning, hvis du har brug for at oprette dokumenter som fx testamente, ægtepagt mv.

Og du kan helt gratis oprette juridiske dokumenter, når du er medlem. Begge dele er noget, som hos en privat advokat kan være en bekostelig affære.

Billige lån
Lige sådan har du muligheden for at få at billigt billån gennem Arbejdernes Landsbank. Det kan du få, fordi der her også er nogle fordele, da vi er en del af FH. Her får man en ret god rente og kan oprette lånet gratis, hvilket man ofte ikke kan i andre banker.

Masser af andre fordele
Ud over de her helt konkrete fordele er der selvfølgelig også alle de ting, som vi er sat i verden for at hjælpe dig med, hvis du for eksempel får problemer på din arbejdsplads, bliver syg eller kommer ud for en arbejdsskade og får brug for hjælp.

Se mere om dine fordele her

Gør brug af fordelene
Jeg prøver at udnytte alle de fordele, som jeg har gennem mit medlemskab af Veterinærsygeplejerskernes Fagforening. Og da jeg satte mig ned og regnede lidt på det, kunne jeg godt se, at pengene til kontingentet faktisk er givet meget godt ud.

Jeg ved godt, at det ikke er hver måned, at man kan tegne en ny forsikring med 10% rabat eller optage et billigt billån, så man virkelig føler, at man får noget for kontingentkronerne. Men hvis man regner det hele sammen – selv på lang sigt, så er det en ret god forretning at være medlem.