Styrk immunforsvaret med præ- og probiotika

Store dele af immunforsvaret hos mennesker og dyr findes i tarmen, og forskning viser at tarmsundheden er afgørende for både fysisk og mental helse.

Det ”nye sort” er derfor at sørge for en sund og velfungerende mikrobiota.

Probiotika
Probiotika er levende mikroorganismer som lever i tarmkanalen. De gode bakterier konkurrerer med de patogene bakterier både om pladsen og næringsstofferne. Hvis der er mange gode bakterier til stede, vil der derfor være færre næringsstoffer tilgængelig for de skadelige bakterier.

Præbiotika
Præbiotika kender vi som probiotikas ”madpakke”. Præbiotika indeholder ikke levende bakterier, deraf navnet: præ- før, biotika: noget der er levende. Men er som oftest plantefibre, kendt som for eksempel FOS (frukto-oligosakkarider) som findes i blandt andet cikorie. Disse fibre kan kroppen ikke selv nedbryde, og derfor bliver den en god næringskilde til bakterierne. Præbiotika er nødvendig for, at probiotika får gode vækstforhold. Præbiotika er også med til at sænke pH i tarmen, noget der igen er godt i kampen mod de patogene bakterier, da de ikke er glade for et surt miljø.

Læs mere om dette spændende emne og om præ- og probiotika i hunde- og kattefoder her.