Endelig – 10 års arbejde har båret frugt!

Sundhedsstyrelsen har den 12. maj udgivet vejledningen til Loven om ioniserende stråling fra januar 2018 samt bekendtgørelserne fra juli 2019.

I Veterinærsygeplejerskernes Fagforening har vi ventet i noget, der føles som evigheder på denne her vejledning. Så glæden er stor over, at den nu er kommet.

Vejen har været lang. Historien starter nemlig i 2012, hvor en veterinærsygeplejerske får kræft i skjoldbruskkirtlen. Det tog kun en måned at få godkendt den kræftform som en arbejdsskade.

Røntgen har i min tid som praktiserende veterinærsygeplejerske været en af mine største interesser. Jeg har altid lært, at røntgen ikke er farligt, når bare man har sin blykittel på og også gerne røntgenhandsker. Nu havde vi så en situation, hvor en veterinærsygeplejerske havde arbejdet uden halskrave med røntgenfotografering og fået kræft i skjoldbruskkirtlen, en identificeret kræftform, der kun kommer efter udsættelse for røntgenstråler.

Mine første tanker var:

”Røntgenstråling akkumuleres, hvad hvis dette her bare er toppen af isbjerget?”.

”Og hvordan kan det egentlig være, at de ansatte i alle andre fag forlader røntgenrummet eller går om bag en skærm, hvis det er korrekt, at røntgen slet ikke er farligt?”

Man skal ikke blive kræftsyg af at passe sit arbejde. Jeg besluttede derfor dengang, at begynde at arbejde for et mere sikkert arbejdsmiljø i røntgenrummene, startende med, at krav om brug af blyhalskrave skulle skrives ind i loven. Hvis vi skal være inde i røntgenrummene for at holde dyrene er halskraver en nødvendighed. Dermed startede en 10 år lang proces, som nu endelig har båret frugt –Vejledningen slår nemlig fast, at det er lovpligtigt at have alt beskyttelsesudstyr – også halskraver – til rådighed, samt alle relevante hjælpemidler til opbinding og positionering af vores patienter.

Nu skal vi bare have de mere sikre arbejdsmetoder implementeret ude på klinikkerne.

Derfor skal vi have fat i alle veterinærsygeplejerskerne i Danmark. For det er jer, der kommer til at ændre arbejdsmiljøet i røntgenrummene ude på jeres klinik.

Sundhedsstyrelsen har med den nye vejledning fastslået og forklaret en masse forskellige ting blandt andet, at vi skal forlade røntgenrummene, så vidt som det overhovedet er muligt.

Ved at få veterinærsygeplejerskerne og deres kolleger ud af røntgenrummene, har vi opnået den optimale sikkerhed. Det er en megastor sejr!

Man kan arbejde med røntgen, eller man kan arbejde sikkert med røntgen. Følger du vejledningen, arbejder du både sikkert og lovligt med røntgen.

Du kan få den nye vejledning her:

Du kan hente plakater til ophængning her:

    

 

Jeg håber, at denne vejledning vil bistå og hjælpe dig i dit daglige arbejde med røntgen, og at du hurtigst muligt vil hoppe med på vognen og højne sikkerheden for alle ved at lære positionering og håndfri-lejring af patienterne. Du kan bruge vejledningen som et opslagsværk, og den er nem at finde rundt i og skal du i ny og næ blive sammen med dyret under eksponering, så husk beskyttelsesudstyret og træd så langt tilbage som muligt, så mindsker du også din egen udsættelse for stråling.

Hold øje med Veterinærsygeplejerskernes Fagforening. Vi vil arbejde på at etablere relevante kurser m.m. for, at du kan få en så let tilgang til håndfri lejring og positionering som overhovedet muligt.

Ligeledes vil Dansk Strålebeskyttelse sammen med Sundhedsstyrelsen afholde kurser i strålebeskyttelse målrettet dyrlægebranchen.

En stor tak til
Jeg vil hermed også gerne rette en stor tak til daværende sundhedsminister Magnus Heunicke, daværende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard samt politikkerne Lennart Damsbo Andersen, Christian Juhl og Marianne Vind.

Også en meget stor tak til Sundhedsstyrelsen for et kæmpe engagement og godt samarbejde omkring vejledningen. For at lytte til os og forstå, hvorfor en ret udførlig vejledning er relevant for vores branche.

Tak til Søren Brostrøm for godkendelsen, hurtig ekspedition og sågar kommasætning hver gang vejledningen er landet på hans bord.

En helt særlig og kæmpestor tak til Serviceforbundet og bestyrelsen i Veterinærsygeplejerskernes Fagforening for med stort engagement at videreføre sagen, da jeg desværre ikke selv kunne.

Også tak til DDD´s tidl. formand Arne Skjoldager for at bakke op om ændringsforslaget til loven tilbage i 2013. Tak til DDD herunder Faggruppe Familiedyr og Faggruppe Hest for positivt at indgå i samarbejdet i redigeringsfasen af vejledningen.

Sidst, men ikke mindst skal den største tak rettes til veterinærsygeplejerske Kirsten Dorph for at stå frem med sin historie. Af hjertet tak Kirsten!

Ellers vil jeg ønske jer alle rigtig god arbejdslyst med at lære og øve nye teknikker i røntgenrummet!

Af Formand Malene Brendorp Meyer, maj 2023