Sådan skal bid fra katte behandles

Har du også hørt om kolleger, VSP’er eller dyrlæger, som har fået stive led i fingrene efter bid fra en kat?

Som oftest er der ikke den store fare, hvis du altså bliver behandlet i tide og med den rigtige antibiotika, men det kan få alvorlige følger, hvis du ikke bliver behandlet hurtigt og korrekt.

Hvorfor er kattebid farlige?
Kattebid kan ofte se ret uskyldige ud, så man tænker måske ikke nærmere over, at man skal i behandling.

Problemet er, at der er mange forskellige bakterier i et kattebid, og da veterinærsygeplejersker og dyrlæger ofte bliver bidt i hænder og fingre, hvor der er mange led, skal man være ekstra opmærksom.

Bakterierne kan nemlig let sprede sig til de omgivnende led, hvilket kan give komplikationer, hvis man ikke behandles rigtigt og hurtigt.

Hvordan skal man behandles?
Man skal behandles med bredspektret antibiotika, og det skal man, inden der er gået 6 timer.

Hvis man får den rigtige behandling indenfor kort tid, kan antibiotikaen nå at modvirke bakteriernes indtrængning i ledkapslen. Det øger chancen for, at man slipper for komplikationer og dermed eventuelt efterfølgende operation.

Brochure om bid fra katte
Vi har lavet en brochure om kattebid, som du kan tage med til lægen, hvis uheldet er ude, og du bliver bidt af en kat. Her beskriver vi nærmere den behandling, lægen skal foretage.

De vejledninger, som bl.a. Region Hovedstaden forholder sig til, tager i høj grad hensyn til de problematikker, der hersker omkring multiresistente bakterier og udbredelsen af disse, hvis vi ikke passer på.

Derfor er vejledningen, at man generelt ved bidsår anbefaler smalspektret antibiotika-behandling. Dette er dog ikke helt godt nok ved bidsår på hænder.

Det skyldes, at bid fra katte ofte er dybe punktur-læsioner, der lukker sig hurtigt. På hænderne er risikoen for komplikationer størst, fordi biddet nemt trænger ind i en seneskede, en sene eller eventuelt et led. Her kan en infektion meget hurtigt blive yderst alvorlig, fordi antibiotika ikke kan trænge gennem den naturlige barriere, som seneskeden eller ledkapslen danner.

Vi vil derfor opfordre til, at I bruger brochuren aktivt i klinikken. Tag den fx med til lægen, hvis en af jer bliver bidt, så lægen ved, hvilken behandling han skal sætte i gang.

Du kan få flere oplysninger her.

Du kan læse afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital Lone Kirkebys artikel om kattebid her.